Анкета: Руси председника доживљавају као паметног, енергичног и одлучног

08-05-2014 09:22:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Социолози Сверуског истраживачки центра јавног мњења (ВЦИОМ) истражили су како Руси одређују Владимира Путина. Према резултатима анкете 21% анкетираних сматра да је Владимир Путин паметан и компетентан, а 20% енергичан и одлучан. При томе 17% Руса не могу да дефинишу карактерне црте председника. Анкета је спроведена од 19. до 20. априла, а у њој је учествовало 1600 испитаника.

12% испитаних сматра да је председник лидер од ауторитета, 11% га доживљава као доброг, 9% савесног и одговорног, а 8% верује да је далековиди политичар.

Председник такође поседује особине као што су уравнотеженост и уздржаност 5%, самоувереност 5%, предузимљивост 5%, каже се у резултатима анкете ВЦИОМ-а.

Постављено је и питање шта је за грађане најпривлачније код шефа државе. То што је искусан политичар, изјавило је 44% испитаника, док је код 43% испитаних председник освојио симпатије тиме што је припојио Крим Русији.

Као политичар Путин код већине људи изазива позитивне емоције, наглашавају социолози, грађани показују према њему поштовање 43%, сваком трећем улива наду и поврење 34%, симпатије показује 16% грађана, а 11% је одушевљено њиме.

Само мали проценат осећа према председнику негативне емоције, укључујући неповерење 4%, разочарање 3% и сумњу 3%.

Последњих месеци политички рејтинзи председника РФ Владимира Путина били су рекордни. Експерти то објашњавају чињеницом да комплетно становништво одобрава став шефа државе према ситуацији на Криму и подржава припајање Крима Русији, али и високо цени одржавање Олимпијаде у Сочију.

Тако, према подацима објавњеним у резултатима анкете Левада Центра, више од 80% Руса подржава ангажман Владимира Путина на месту председника Русије.