Георгијевска парада ”Деце Победника” биће одржана у Москви

06-05-2014 05:21:18 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Годишња међурегионална патриотска манифестација георгијевска парада ”Деца Победника” биће одржана у уторак, на дан светог великомученика Георгија Победоносца на Поклоној гори у Москви.

Георгијевска парада у којој ће учествовати око 1000 људи из Владивостока, Кемерова, Чељабинска, Новоросијска, Ставропоља и многих других градова Русије, ове године посвећена је 69. годишњици победе у Великом Отаџбинском рату и 70-годишњици ослобађања Крима од фашистичких трупа. Како је прецизирала прес-служба Братства православних скаута, на Поклоној гори ће се окупити представници ове организације из разних региона Русије и ЗНД, трагачи за остацима из Другог светског рата, ученици Суворовске војне школе, млади извиђачи, навигатори, васпитаници кадетских корпуса, козачких омладинских организација, студенти колеџа, као и представници клубова историјске реконструкције, дечијих и омладинских друштвених организација и студентских савета универзитета.

Организатори подсећају да се 6. маја такође обележава дан грба Москве. Лик великомученика и Победоносца Георгија са грба симбол је победе добра над злом. Управо на дан светог Георгија пао је Ускрс 1945. године, после којег је убрзо дошло до потписивања Акта о безусловној капитулацији Немачке, што је означило крај Другог светског рата, саопштава се на сајту РПЦ.

Георгијевска парада, истичу организатори, чува сећање на континуитет генерација и на херојски подвиг руског народа у време Великог Отаџбинског рата, и зато носи назив Деца Победника. Прошле године параду је примио Патријарх Мосовски и све Русије Кирил. Ове године у манифестацији на Поклоној гори ће учествовати први викар патријарха митрополит Истрински Арсениј и председник синодалног одељења за послове омладине епископ Виборшки и Приозерски Игнатиј.

Први пут Георгијевска парада Победе је била организована 1991. године на Крутицком патријаршијском подворју од стране Братства православних скаута. Од тада она је постала традиционална манифестација за организације и покрете који врше војно-патриотско и духовно-морално васпитавање младих нараштаја.