Трагедија Украјине: унутрашњи раскол

07-05-2014 05:10:28 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy/ vosto |


Ситуација у југоисточној Украјини остаје и даље критична. И сада је као никада раније важно чути глас становника ових региона.

Елизео Бертолази, научни сарадник Института Високе школе геополитике и граничних наука у Риму и уредник он-лајн издања Геополитика (www.geopolitica-rivista.org) као дописник Гласа Русије током две недеље проучавао је ситуацију у Доњецкој облсти, разговарајући директно са становницима Доњецка, Славјанска, Харкова, Луганска, Краматорска. Он се специјализује за питања национализма и идентитета словенских народа на Миланском државном универзитету Бикока.

Представљамо вам одломке из разговора Елизеа Бертолазија са доцентом Харковског Политехничког института Дмитријем Донским и са чланом Савеза писаца Русије и Националног Савеза писаца Украјине Станиславом Минаковом.

Пропаганда у последњих 20 година од омладине, фудбалских навијача, учинила је практично оно што називам ”Нерус” - антируски пројекат. Сада се не могу гледати украјински медији. Зомбира се како омладина, тако и људи старијих генерација. Психа пензионера је скоро као код деце, они су врло подложни утисцима. Врши се психолошки притисак и фрустрација. На крају је неколико пута скочила употреба антидепресаната.

У Украјини се врши зомбирање омладине, додаје Дмитриј Донској. Својевремено било је много рекламе где се користила реч слобода. Кад разговарам са студентима, приметио сам да је код њих појам слободе магловит. И таква свест слободе, мислим, пружа оправдање за било каква твоја дејства.

Ако се говори о сценаријима рата, САД играју и против Русије и против Европе, сматра Станислав Минаков. По мени, овде ће се разбуктати партизански рат, пошто ће нацисти утврђивати свој поредак. Сваког дана хапсе људе из редова харковских устаника, између осталог из мог окружења. Наоружани људи Десног сектора заустављају људе на улицама, испитују их. Одговор ће бити из илегале, биће партизанског рата. Устаници кажу да град живи у окупацији, и они ће деловати као људи који живе у окупацији, тачније као партизани.

Погледајте таблице унаоколо, додаје Дмитриј Донској. Оне су написане на украјинском и енглеском, а сви говоре руски. Зар то није окупација?

За кога је Харков? Кажу да је мишљење становника подељено. Мислим да се за руску страну залаже ипак више људи. Хунта је у агонији, од самог почетка је било јасно да се неће дуго задржати. Одатле сва журба, како би се одржали избори 25. маја. О каквим изборима може бити речи?

Од 2004. године људи са руским презименима одједном стају на антируску страну, код њих се појављује мржња. Много сам контаката уклонио из друштвених мрежа. Мени су стално слали информације у којима се говорило да Русија окупира Украјину. Писали су ми да од Америке долази благо и спас. Овај ток сам затворио за себе. А раније су ми то били блиски људи... То је трагедија, унутрашњи раскол.

Читајте више наУкрајина из минута у минут