Ветеран „Алфе“ о догађајима у Одеси: То је почетак грађанског рата

07-05-2014 12:33:35 | | Глас Русије, фото: East News/Associated Press/ vostok.rs |


Сергеј Гончаров, председник међународног удружења ветерана контратерористичке јединице „Алфа“, изјавио је да најстрашније што може да се догоди Украјини јесу националистичка милиција и „специјалци“.

Поводом догађаја у Одеси 2. маја он каже:

„Нема се шта оцењивати. То је стање у које су довели народ, стање у које су политику довели (изабрани у Ради в.д. председника Александар) Турчинов и (премијер Арсениј) Јацењук“, - рекао је Гончаров за РИА Новости у уторак.

Он сматра да је трагедија у Одеси почетак грађанског рата у Украјини.

„Бојим се да ће ту земљу раскомадати и добићемо крвави регион на дуги низ година“, - каже експерт.

Очевици кажу да је за време нереда у Одеси милиција стајала по страни и није покушавала да спречи масовно убијање људи. Министар Унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је раније изјавио да је руководство милиције Одесе разрешено дужности и да је покренута истрага. Он је такође рекао да ће сарадници милиције који су, по речима Авакова, саботирали вршење својих службених дужности за време нереда у Одеси, одговарати пред законом.

Ветеран „Алфе“ Сергеј Гончаров додаје да су најциничније у свему томе оптужбе да је за трагедију у Одеси одговорна Русија. Медији преносе да су у Служби безбедности Украјине изјавили да су међу учесницима нереда били држављани Русије и показали су копије неких руских пасоша.

СБУ такође изјављује да је до нереда дошло због мешања споља, које финансира окружење Виктора Јануковича.

„Тешко ми је да коментаришем изјаве такозваних политичара који за све покушавају да оптуже Русију. Ова трагедија мора показати Европи и Америци у какво су стање довели Украјину и свет“, - сматра Гончаров.

Читајте више наУкрајина из минута у минут