Кина де-факто признаје Крим у саставу Русије

06-05-2014 09:53:33 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Пекинг корак по корак, али врло брзо, де-факто признаје улазак Крима у састав Русије. Тако је директор Института за политичка и социјална истраживања Црноморско-Каспијског региона Владимир Захаров је прокоментарисао могућност учешћа Кине у новом руско-кинеском пројекту на Криму. Реч је о учешћу у изградњи саобраћајног прелаза преко Керченског мореуза који спаја Краснодарску покрајину и Крим.

Крајем априла Москва је први пут званично потврдила почетак сарадње са кинеским партнерима у подизању дубоководне луке на Криму. А 5. маја сазнало се о намери страна да потпишу меморандум о новом инфраструктурном порјекту у току посете председника РФ Владимира Путина Пекингу. Посета ће се одржати крајем маја. Са руске стране то је министарство саобраћаја и државна компанија Автодор. СА кинеске стране државна компанија China Railway Construction Corporation (CRCC) и приватно предузеће China International Fund (CIF).

Автодор већ разрађује технички пројекат прелаза из Краснодарске покрајине на Крим преко Керченског мореуза. Технички модел, истина, још није утврђен. То може да буде аутомобилски и железнички мост и подводни тунел. Зна се да су кинески парнтери спремни да финансирају и граде овај инфраструктурни објекат. Кина има огромно искуство и могућности за то, сматра Владимир Захаров. Али у датом случају то је нови преседан озбиљног партнерства са Русијом у контексту јаког политичког притиска Запада због догађаја у Украјини. Такође и покушаја да се Кина увуче у антируску кампању, истиче експерт:

- Кина схвата реалност оног што се десило са Кримом. Ако би Кина сумњичала Русију за освајачке амбиције, она не би планирала да улаже милијарде долара у тај регион. Самим тим Кина де-факто признаје да је Крим ушао у састав Русије добровољно, а не насилно, како тврде САД и Запад. То је врло важан геополитички фактор.

Саобраћајни прелаз преко Керченског мореуза може да кошта до 3 милијарде долара. Кинески партнери, саопштавају извори блиски преговорима, предложили су инвестиције у јуанима. Прелазак на јуане у обрачунима са страним партнерима постао је већ светска пракса за кинеске компаниеј. Међутим у датом случају то је знак да Кина хоће финансијски да подржи руски пројекат без ослањања на западне валуте — докар и евро, сматра Владимир Захаров. Према његовим речима, нови пројекат Кине на Криму одражава њене геополитчке планове у том региону:

- Кина схвата стратешку важност овог региона. Она схвата да оно што она улаже, враћа јој се вишеструко. Кина не баца новац у ризичне пројекте. Тамо врло озбиљно проучавају пројекте инвестиција. У датом случају Кина пробија себи пут на ново тржиште — Крим, одакле путеви воде у регионе Црног и Средоземног мора.

Могуће учешће Кине у изградњу морског прелаза на Крим одражава њену заинтересованост да извуче максималну корист из нове геополитчке ситуације у том региону. При томе Пекинг очигледно одбацује упорне покушаје Запада да одвоји Кину од Русије, искористивши кризу око Украјине.

Карина Ивашко,