Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Ускрс музички

Ускрс музички

20-04-2014 10:00:24 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На дан највећег празника православних хришћана – Ускрс, 20. априла отвара се XIII Московски Ускршњи фестивал. Иако је својим називом везан за руску престоницу, фестивал се већ више година одржава на целом простору Русије.

Ове године концерти обухватају 35 градова од балтичког Калињинграда на западу и до Владивостока. Неки су већ одржани пре званичног отварања: током пет дана учесници фестивала су наступали у градовима северозапада земље.

Главна улога Ускршњег фестивала припада његовом руководиоцу Валерију Гергијеву. Познати диригент и његов колектив – симфонијски оркестар Маријинског театра преузели су на себе изузетан стваралачки терет. Петербуршки музичари су језгро фестивала, они обезбеђују цео његов симфонијски програм, који чине 42 концерта током три недеље у десетинама градова. Такво залагање одушевљава и стране извођаче, који су присутни на Ускршњем фестивалу, и наравно руску публику. Чак представници политичко-економске елите земље спремни су да се „равнају“ на Валерија Гергијева и Маријински театар, изјавио је председник Сбербанке Русије Герман Греф пред почетак фестивала.

Култура, креативност – то је део економије, јер се у бизнису, економији, ништа не може постићи без иновационог начина мишљења и наравно без инспирације. А култура нам управо даје надахнуће. Кажу: шта је потребно за успех? Потребно је leadership – лидерство, vision – визија и inspiration – инспирација. Маријински театар преко Валерија Гергијева даје нам најмање две ствари: изузетно лидерство и огромну инспирацију.

На Ускршњем фестивалу присутно је доста познатих страних и руских имена. Међу учесницима су светске звезде – певачица Ана Нетребко и клавириста Денис Мацујев. Многи ће по први пут бити у руским градовима, којима је ове године попуњена фестивалска маршрута. Уосталом, како каже Валериј Гергијев, и сам он није још свуда био.

Москва и Петербург су навикли на гостовања познатих уметника. Не би икога да изненађујем, али данас је важније што смо спремни да пређемо 30 хиљада километара да би видели људе, са којима се још нисмо сретали. Али знамо да су то Руси, да су то наши људи – то су можда наши најбољи данашњи слушаоци.

Ускршњи фестивал има две важне традиције. Као прво, он уједињује светску и духовну музику. У његовим програмима присутна је симфонијска и камерна класика, хорски концерти духовне музике, минифестивал звонарске уметности под називом „Недеља црквених звона“. Друга важна традиција Ускршњег фестивала је добротворни концерт у Москви на Поклоној гори, који се сваки пут одржава на исти дан – 9. маја. На Дан Победе народа Совјетског Савеза над нацистичком Немачком у Великом Отаџбинском рату 1941-1945. године.

Олга Бугрова,