НАТО користи Украјину као монету за поткусуривање

05-05-2014 09:43:00 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен позвао је колеге из алијансе да користе догађаје у Украјини као изговор за повећање војних трошкова. Према мишљењу експерата, идеја трансатлантске одбране преживљава ових дана друго рођење.

Социјална анархија и политичка деградација Украјине дају нову историјску шансу за НАТО. Постоје чак сумње да је сва ова трагична прича око распада украјинске државности билa започета управо да се испуни форма новим-старим садржајем, чија се суштина као и раније своди на конфронтацију са Русијом. Говори руководилац центра за евроатланстка истраживања Руског института за стратешка истраживања Јелена Хоткова.

- Ако погледамо структуру буџета НАТО-а, видећемо да су у време хладног рата Американци и европљани трошили на одбрану по 50%. А у последње време на удео САД отпада 75%.

Земље чланице алијансе треба да троше на одбрану најмање 2% националног бруто производа. Али у последње време тог правила се нису придржавале све земље. А из источноевропских новајлија само Пољска и Естонија. Остале су много мање. Неке мање од 1%.

Може се допустити да су догађаји у Украјини инспирисани на тај начин да се изврши рестартовање односа САД са европским савезницима, како би се натерала Европа да се мобилишу унутрашњи ресурси и више да се улаже у одбрану. Мислим да то није у интересима Европе. Али у сваком случају, Американци притискају европљане како би ојачали трансатлантску везу.

Посебна улога припада земљама Источне Европе. Оне су ступиле у НАТО не тако давно, али осећају се посебним савезницима САД. Ове земље покушавају да компензују свој мали политички и економски ауторитет на рачун јачања војних веза са Американцима, јачају своје позиције на рачун проширења НАТО-а на исток.

После заоштравања ситуације у Украјини, министар одбране РФ Сергеј Шојгу је изјавио о невиђеном расту активности оружаних снага САД и НАТО-а у Источној Европи код руских граница. Начелник руског генералштаба Валериј Герасимов је скренуо пажњу шефу комитета начелника штабова Оружаних снага САД Мартина Демпсија на увећање количине авијације и војника САД у балтичким земљама и Пољској и бродова алијансе у Црном мору. Очигледно је да САД користе ситауцију како би се обрачунале са Русијом рукама својих европских сателита и за њихов новац. Говори директор Института за стратешко планирање и прогнозирање Александар Гусев.

- Догађаје у Украјини НАТО користи као одређени елемент притиска на јавно мњење. То је светогрђе. Русија је одавно предлагала да се формира еврпски систем колективне безбедности. Али земље ЕУ под диктатом САД то су све време одбијале. А Американци користе блок у своје хегемонистичке сврхе. Они, наравно, гурају у Европи своје интересе. Између осталог у Украјини. Украјина НАТО данас разматра као монету за поткусуривање.

Јасно је да ове године ни до каквог увећања војних трошкова неће доћи. А наредне године, самтрам додатна средства за модернизацију наоружања ће бити издвојена. Војни буџет САД за 2014. годину износи 667 милијарди долара. Како говоре сенатори републиканци, наредне године он ће бити увећан за 50-60 милијарди долара. И то није граница.

Од почетка 90-их година прошлог века Организација Северноатлантског уговора је успела да се појави буквално на читавом глобусу, пробајући се у улози миротворца, допломате у грчевитим покушајима да нађе смисао постојања. Украјинска криза јој даје јединствену могућност да се врати ономе од чега је кренула пре 65 година.

Сергеј Дуз,

Читајте више наУкрајина из минута у минут