Авиони у небу Крима: у страху велике очи

05-05-2014 05:48:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Припреме за параду 9. маја на Криму уплашиле су Кијев. У небу над тим полуострвом Украјинци су приметили руске ловачке авионе и бомбардере, који су вежбали фигуре и трикове за наступ приликом празника Дана победе у Севастопољу.

Саме становнике Крима руски авиони нису забрињавали, али су у Украјини изазвали праву панику.

Кијев, украјинска војна лица и медији су алармирали, изјављујући да се руски авиони спремају тобоже за напад, иза кога ће неминовно уследети инвазија Русије. Касније су се, додуше, сетили да ће 9. маја у Севастопољу бити одржана парада руске војне технике, измђу осталог, и авијационе. Ипак је паника била велика, - истиче главни уредник часописа Арсенал Отаџбине Виктор Мураховски.

- Заиста, нарочито у у социјалној мрежи, била је маса реаговања да је време да се тражи склониште од напада руских авиона. Украјинци се нису навикли на такве акције: своја авијација код них практично не лети. За њих су размери, када је у небу истовремено око 50 авиона, слични инвазији.

Отворена хистерија украјинских медија у вези са руским авионима, чинило би се, апсолутно је апсурдна. Међутим, код кијевских власти се такве ситуације претварају у инструмент информативног рата, истиче Виктор Мураховски.

- Прво, то се чини ради одвлачења пажње од тога, шта се реално дешава на територији Украјине, нарочито југо-источне. Друго, циљ је још једном да се привуче пажња западних спонзора да Русија тобоже спрема инвазију. Током последњих догађаја у Украјини је било више измишљотина о присуству руских снага у Украјини, о њиховим припремама за инвазију. Запад је поменуо 25. мај. Ако се до тог момента ситуација на југо-истоку не нормализује, тешко да ће западне земље и ММФ издвојити Украјини новац. Зато они предузимају различите напоре: ту је и казнена операција, и заплашивање ради оправдања својих акција.

У страху су велике очи. Кијев вешто измишља страхоте о великој и злој Русији. Прво су Украјинце плашили руском војном техником, која је у то време била у руским базама на руској територији. Нова прича су авиони, који вежбају наступ за 9. мај. Тешко је смислити нешто старшније, али су украјинске власти и медији толико талентовани да ће успети и у томе.

Марија Меркулова,

Читајте више наУкрајина из минута у минут