Звезда совјетског филма Татјана Самојлова преминула у Москви

05-05-2014 05:31:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Преминула је звезда совјетске кинематографије Татјана Самојлова, глумица која је играла главну улогу у филму "Лете ждралови". Овај филм добио је Зланту палму у Кану 1958. године. Да, нажалост, Татјана Самојлова је преминула. Датум опроштаја за сада се не зна — рекао је за РИА Новости секретар за штампу Савеза филмских радника Дмитриј Јакуњин.

Касније је први заменик председника Савеза филмских радника РФ Сергеј Лазарук прецизирао да ће се опроштај од Татјане Самојлове одржати у Дому кинематографије, како се претпоставља, 7. маја.

Према његовим речима, опроштај ће бити организован у Дому кинематографије, све трошкове ће преузети Савез филмских радника.

Како је за РИА Новости прецизирао Савез филмских глумаца Русије, Самојлова је преминула у недељу увече, 4. маја, у Боткинској болници. Преминула је на дан свог јубилеја, саопштио је Савез. Уметница је била хоспитализована дан раније, уочи свог 80. рођендана. 6. маја у Дому кинематографије требало је да буде одржано стваралачко вече у част њеног јубилеја.

Татјана Самојлова рођена је 4. маја 1934. године у Лењинграду. У школи се бавила балетом, завршила балетски студио Станиславски и Немирович-Данченко. 1956. године Самојлова је завршила позоришну школу Шчукина и одмах ју је режисер Михаил Калатозов позовао да глуми Веронику у филму Лете ждралови, за коју је добила награду Међународног Канског филмског фестивала Поморанџино дрво, као најскроминија и најшармантнија глумица.