Експерт: Власти у Кијеву раде по налогу Запада

05-05-2014 09:44:35 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Mikhail Voskresenskiy/ vosto |


Европски аналитичар Финиан Канингем сматра да су потези украјинских власти, којима диригује Запад, усмерене на то да изазову РФ да одговори и уведе војску на територију источне Украјине.

САД и њихови европски савезници последњих недеља активно оптужују Русију да режира протесте на југу и истоку Украјине, а да за то немају никаквих основа ни доказа, пише Канингем у свом чланку за ирански информативни канал Press TV.

Вашингтон тврди да Москва тражи повод за инвазију у Украјину. Према мишљењу Канингема, ако Москва реагује на ове изјаве и умеша се сада у ситуацију, онда ће Запад моментално „експлодирати“ са изјавама о томе да су се обистиниле њихове најстрашније слутње.

Канингем додаје да РФ не треба да реагује на западну пропаганду и обраћа пажњу на претње. Руско руководство треба да ради храбро, на основу реалних чињеница.

Према мишљењу аналитичара, ако се одбаце тврдње западних политичара, онда чињенице показују да су нереди и насиље у Украјини резултат диверзије Запада. Канингем скреће пажњу на да CIA сада већ отворено пружа подршку кијевским властима. Аналитичар сматра да је државни секретар Џон Кери врло неискрен када изражава жаљење поводом употребе силе у Украјини, јер је Вашингтон дао зелено светло Кијеву да почне са казненом операцијом против сопственог народа.

Аналитичар тврди да су одлучни потези РФ за време конфликта у Јужној Осетији 2008. године натерали Вашингтон да се повуче и одустане од својих планова. Према његовом мишљењу, амерички политичари нису оригинални и опет примењују исту тактику, међутим, покушај притиска на руског председника је „кукавички блеф“.

Према мишљењу Канингема, све више људи по целом свету, укључујући и САД и Европу, кроз завесу лажи и пропаганде почиње да види реалну ситуацију у Украјини. Аналитичар додаје да ако Москва крене одлучним корацима у вези са ситуацијом у Украјини, светска заједница ће бити на њеној страни.

Финиан Канингем је рођен 1963. године у Белфасту, у Ирској. Он је познати политички аналитичар. Око 20 година је радио као уредник и аутор у The Mirror, Irish Times и Independent. Сада ради као аналитичар међународне политике у Press TV и Фонду стратешке културе.

Читајте више наУкрајина из минута у минут