„Ђукановић је издајник, Украјина је црвена линија, без Русије нема Србије“

04-05-2014 12:28:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Није сасвим уобичајено да представљање неке књиге изазове толико велику пажњу јавности као што је то успело Леониду Решетњиковом, који је у београдском хотелу „Москва“ представио своје дело под називом „Вратити се Русији“.

Иначе, снажни говори учесника презентације су само потврдили да је огромно интересовање било у потпуности оправдано, јер се тако упечатљиве речи, и на моменте историјске изјаве, ретко када могу чути у прилично стерилном србском медијском простору. Поред аутора су говорили изузетно угледни гости, а све значајне личности које су се налазиле међу бројном публиком, тешко би било и набројати.

У свом обраћању присутнима, владика Амфилохије је подсетио на завештање Светог Петра Цетињског, који је дословно поручио Црногорцима: „Ко не буде веран једноверној, једнојезичној и једнокрвној Русији - да Бог да живо месо од њега отпадало, био проклет три пута и хиљаде пута од мене“, рекао је владика Амфилохије и закључио да би било добро да те речи прочита и садашњи председник Владе Црне Горе након оног што је изрекао у Сједињеним Државама и што потврђује ових дана у име своје владе.

Затим је бурне реакције публике изазвао Михаил Дегјартов, посланик у руском државном парламенту, који је између осталог изрецитовао стихове чувеног руског песника Тјутчова из давне 1867. године, који гласе: „Ћути срамотна Европо, и не намећи своја права, за Русију си задњица, а мислиш да си глава“. А сам аутор књиге „Вратити се Русији“ Леонид Решетњиков је дао читав низ изјава које су често биле прекидане аплаузима публике. На пример, он је рекао да је Бог створио Русе, Србе, Бугаре и Грке, а није створио Европејце, као и то да су актуелна дешавања у Украјини прелазак црвене линије, то јест ударац на геополитичке интересе Русије. Он је такође казао да су из правца Украјине ишли сви досадашњи напади на Русију – први напад Наполеона се завршио на Бородинском пољу, Хитлеров се завршио у Стаљинграду, а овај трећи напад ће се завршити тамо где Путин одлучи, закључио је Решетњиков и додао да неки политичари то не схватају, попут Мила Ђукановића, ког је назвао великим издајником коме ће се судити на Страшном суду због свега што сада чини.

И зато ће се по мишљењу Решетњикова, овај трећи напад на Русију можда завршити управо у Црној Гори, што би по његовом мишљењу било жалосно због братског народа у Црној Гори који воли Русију. Напослетку, директор Руског института за стратешка истраживања је рекао да сви ми - Руси, Срби, Бугари, Грци и Грузини треба да будемо посебна цивилизација, и то не изолована, већ само посебна, која има свој сопстени поглед на свет, и која не копира ни једну другу цивилизацију. Он се при том упитао – „Шта треба да копирамо? Да ли геј параде? Лаке дроге? Или напад на Ирак?“ Поред тога, Решетњиков је директно поручио Србима да буду пажљиви, рекавши да никада не треба тражити пријатеље тамо где их нема, те констатовао да без Русије нема ни Србије.

Он је подсетио да је Србија увек била поносна и независна, а будући да се слобода и независност бране у борби, руски генерал и доктор историјских наука је пожелео да у тој борби будемо успешни и да победимо. Иначе, непосредно пред почетак презентације књиге, њен аутор Леонид Решетњиков је из руку Патријарха Иринеја примио орден Српске Православне Цркве, а потоњем скупу са двочасовним трајањем су се обратили још и владика липљански Јован и др Мило Ломпар, а својим присуством су тај догађај увеличали и Принц Александар Карађорђевић, председник Социјалистичке народне партије Црне Горе Срђан Милић и мноштво осталих гостију, од којих многи нису успели да уђу у конференцијску салу због изузетно великог интересовања какво се ретко виђа.

Ратко Паић,