Виталиј Чуркин: Поступци радикала из Десног сектора у Одеси подсећају на злочине нациста

03-05-2014 10:40:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |


После одржане ванредне седнице Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини, сазваној поводом операције одмазде кијевских власти на југоистоку ове земље, стални представник Русије при УН дао је специјалну изјаву. Између осталог она је посвећена догађајима у Одеси, где је у пожару у Дому синдиката, који су изазвали радикали Десног сектора, погинуло 43 људи, а повређено више од 170.

Чуркин је изјавио да је био запањен задовољством и спокојством, које су западне земље манифестовале према војним дејствима нелегалних кијевских власти и радикала, на које они рачунају.

Према Чуркиновим речима не чуди да радикали услед такве пдоршке сматрају да могу да дејствују апсолутно некажњено.

Руски амбасадро при УН је такође изразио дубоку забринутост поводом информација, које стижу из Одесе, где су радикали из Десног сектора заробили људе у Дому синдиката и живе запалили неколико десетина људи.

Чуркина је то подсетило на злочине нациста, које украјински ултранационалисти сматрају својим идејним инспирторима.

Високи руски дипломта изјавио је да Москва очекује и захтева да западне присталице украјинских власти, укључујући државног секретара САД Џона Керија, министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, министар спољних послова Француске Лоран Фабијус и министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг - прикључе Русији и осуде овај варварски чин.

Читајте више наУкрајина из минута у минут