Лек против старости ће бити, али не скоро

01-05-2014 12:25:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски научници траже лек против старости. Идеја да старење може да се уврсти у болести прилично је нова. Последња истраживања руских научника су показала да старење изазивају посебне ћелије тела које престају да се деле због биолошког квара.

Ћелије улазе у стање мировања или научно речено – сенсеценцију – од латинског senesco – старити. Ако се на такве сенесцентне ћелије делује на одређени начин, може да се продужи живот, уверен је генерални директор компаније Тартис Александар Полински.

- Око ових ћелија ткиво је заражено упалним факторима и ови фактори доводе до најнепожељнијих последица. Има јасних научних података који омогућавају да се прати настанак већине старачких болести због ових упала.

У руском технопарку Сколково направљена је компанија која се позабавила тражењем лекова који доводе до нестанка „старачких“ ћелија из ткива организма и на крају до подмлађивања ткива. Тренутно иновациона компанија Тартис-Старење светски је лидер у тој области. Руски научници су направили оригиналну технологију уз помоћ које су разрадили низ перспективних лековитих форумула и раде на њиховој оптимализацији.

Истина, пут од идеје до појаве готовог медицинског препарата није близу. На то често одлази више од десет година. Потребна су свестрана клиничка истраживања и велики финансијски трошкови.

У завршној етапи регулативни органи, по правилу, траже мноштво истраживања. При томе по међународним стандардима она треба да се изводе на оболелима из разних земаља.

Тако да до појаве пилуле против старости човечанство ће ипак морати још мало да остари.

Станислав Каљакин,