Запад игнорише грубо кршење грађанских права у Украјини

01-05-2014 11:44:56 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


МСП РФ је позвало западне партнере и међународне правобранилачке организације да строго осуде чињенице кршења људских права у Украјини.

Политичке репресије против оних који мисле другачије од стране актуалних власти у Кијеву треба да буду заустављене. У насталој ситуацији немогуће је представити заказане за 25. мај председничке изборе као слободно изрицање воље украјинских грађана, подвлачи Москва.

У Украјини цвета терор. Актуални кијевски руководиоци који су преузели власт у току оружаног државног преврата 22. фебруара, настављају да користе исто тако противзаконите методе како би остали на челу. Кијевски режим грубо крши најелементарнија грађанска права – забрањује слободу говора, шаље војску против мирних демонстраната, отима активисте народног протестног покрета. Већ данас је у Украјини на десетине политичких затвореника, и ситуација се сваког дана само погоршава, скреће пажњу представник МСП РФ Александар Лукашевич.

- Саопштења медија пружају основу да се говори о почетку лова на вештице, масовном прогањању оних који мисле другачије, политичким гоњењима и репресијама против свих који се осмеле да изражавају неслагање са актуалном кијевском влашћу. Крајњу забринутост изазивају и подаци о формираној изгради у Украјини великих изолатора за притвор на хиљаде људи, тобоже за смештај незаконитих миграната. Таквог броја илегалаца у Украјини нема, а објекти који се подижу веома личе на фашистичке концентрационе логоре. Нехотице се поставља питање не планира ли кијевски режим да тамо сатера суграђане из југоисточних региона земље који се са њим не слажу.

Необично, али све ове чињенице Запад игнорише. Тек после упорног обраћања руске стране ОЕБС-у и Међународном комитету Црвеног крста, лидера народног протестног покрета Доњецке области, затвореног Павла Губарева посетили су међународни посматрачи. Они су фиксирали да се Губарев налази у тешким по његово здравље условима, да је био подвргнут малтретирању, а сада штрајкује глађу. Али ни захтева да се пусти активиста ухапшен под измишљеним изговором, ни осуда кијевских власти због политичких репресија против других противника актуалног режима од стране западних правобранилаца није било. То се објашњава тиме што су западне земље подржале државни преврат у Украјини и чак су га спонозорисале, истиче заменик директора Института за земље ЗНД Игор Шишкин.

- Ми знамо да се већина међународних правобранилачких организација налази под контролом Вашингтона. Значи, по његовом указу они на све затварају очи. Зар би сада неке међународне правобранилачке организације подигле буку поводом оштећења слободе говора у Украјини, гоњења новинара, протеривања новинара из земље? Када би се нешто слично дешавало у некој другој земљи, како би негодовале Амнести Интернешнл, Фридом Хаус и остале организације. А овде оне ништа не примећују.

Између осталог, то се никако не слаже са нормама ОЕБС-а и Савета Европе, као ни са обавезама које су преузеле на себе кијевске власти на стастанку у Женеви 17. априла. Москва инсистира да у Украјини треба да буде хитно прекинуто свако насиље, одбачен сваки екстремизам и покренут прави уставни процес. Са своје стране Русија намерава да и надаље доприноси деескалацији конфликта у Украјини.

Наталија Коваљенко,

Читајте више наУкрајина из минута у минут