Вашингтон теши Кијев илузијама

30-04-2014 12:23:01 | | Глас Русије, фото: REUTERS//Valntyn Ogirenko/ vostok.rs |


Потпуно одсуство корупције и енергетске зависности од Русије. Идеално поштовање демократских норми и слобода. Поштена власт и срећно друштво правих европљана, захвалних САД за сваки тренутак свог живота. Управо такву илузију настављају да усађују Украјинцима амерички стратези у нади да ће њихова земља одустати од остатака самосталности у избору историјског пута.

У пракси то ће се претворити у дубоко разочарање украјинског народа у умишљену доброту и несебичност ујка Сема, његову способност да помаже „за лепе очи“.

Свака посета великог америчког чиновника Кијеву претвара се у мноштво лепих обећања и реалне невоље у породицама обичних украјинских грађана. После посете главног града Украјине шеф Ције је донео одлуку о почетку антиуставне операције на истоку земље. Долазак у Кијев потпредседника Џозефа Бајдена означен је завршетком ускршњег примирја и обновом активних бојевих дејстава уз коришћење армије против цивилног становништва. Жртве се већ броје на десетине.

Између осталог, Бајден је иступио не само као реални руководилац кијевске хунте, већ и као прави приповедач бајки. Тако после лекције о развоју демократије прочитане у Кијеву такозваној политичкој елити, он је обећао Украјини енергетску независност од Русије. У закључку Бајден је вишезначно и надахнуто узвикнуо: „замислите каква би сада била ситуација када бисте могли да кажете Русији да она може да остави свој гас себи?“. Очгиледно ова претпоставка је требало да произведе на захвалне слушаоце необично јак ефекат. А шта се десило у реалности: колико је реалан за украјинску државу у распаду енергетски „рај“ без Русије? Са тим питањем Глас Русије се обратио директору Института за националну енергетику Сергеју Правосудову.

- То је утопија и у догледној будућности нема никакве могућности да се Украјина спасе од гасне зависности од Русије. Русији би можда и самој било драго да Украјина мање од ње зависи, зато што Кијев лоше плаћа гас. А сада уопште не плаћа, дугови се нагомилавају. али највећи проблем је што преко Украјине иде транзит гаса у Европу и Русија је приморана да снабдева њиме украјинску дражву, пошто у противном она ће почети да узима гас из транспортне цеви.

Жалосна за Украјинце парадоксалност ситуације је у томе да Кијеву, који је уз помоћ револуције одбио 15 милијарди руског кредита, САД сада обећавају некакве десетине милиона долара помоћи. Што је за велику државу практично једнако нули. Још Вашингтон намерава да преда својим штићеницима неке технологије смањења енергетске зависности од Русије. Озбиљни експерти се на ове изјаве само осмехују. Ипак Украјинци у њиховом тренутном егзалтираном стању такве речи прихватају као небеску амброзију.

Чак је чудно зашто се Бајден за време априлске посете Кијеву није сетио америчког гаса из шркиљаца. Још недавно политичари из САД су обећали да ће буквално преплавити њиме Европу, само да престане да купује плаво гориво из Русије. О томе да Северна Америка не поседује за то ни довољну количину сопственог гаса, ни производне капацитете, ни транспорт, деликатно се ћутало.

Експерт МГИМО Леонид Гусев је објаснио зашто америчком гасу за сада нема места у енергетском баланску Европе, и разуме се, Украјине.

- Сада се планира да се ојачају испоруке гаса у ЕУ из ваневропских извора: Алжира и Марока. Поред тога, Европа добија гас из 6 извора. Унутар ЕУ то је Велика Британија, Холандија, Норвешка. Постоји Алжир и Русија, као и течни гас из Катара и других арапских земаља. Наш гас износи 27 процената свих испорука.

Другим речима покушаји САД да Украјини обећају куле и градове није ништа друго до банални тактички корак, усмерен на њено задржавање у домену америчке политике у погледу Русије. На ове речи, између осталог, обични становници земље реагују са надом. Једноставно ништа им друго не преостаје. А украјински политичари схватају сву неостваривост сличних планова, мада не противрече Џозефу Бајдену и његовим колегама. Није пристојно прекидати шефове и уз то може да изазове њихове незадовољство.

Илија Харламов,

Читајте више наУкрајина из минута у минут