Владимир Путин: „Развој Арктика национални приоритет“

27-04-2014 09:58:15 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi/ vostok.rs |


Развијати, чувати и бранити Арктик – такве је задатке дао руски председник Владимир Путин ове недеље током редовне седнице Савета безбедности. Према речима шефа државе, развој арктичких региона Русије остаје један од главних националних приоритета за наредне године.

Освајање руског Арктика је комплексни задатак. Он обухвата научна истраживања, формирање система навигације у акваторији арктичких мора, као и обнављање инфраструктуре војних објеката. Управо учвршћење одбрамбене моћи Русије на арктичком правцу председник Русије је истакао као приоритет.

- Потребно је учвршћивати војну инфраструктуру. Између осталог, реч је о формирању у нашем делу Арктика јединственог система базирања бродова и подморница нове генерације. И даље ћемо улагати у Арктик знатна средства, решавати задатке, повезане с социјално-економским развојем арктичких региона, учвршћивати безбедност. То траже наши национални интереси.

Поред објеката ратне морнарице Русије, у Арктику ће бити обновљена инфраструктура копненог и противваздушног дела руске армије, сматра главни уредник часописа „Арсенал Отаџбине“ Виктор Мураховски.

- Тамо се ствара систем монитринга ситуације у Арктику, којим руководе војна лица. Он предвиђа и ваздушна средства, и радарска – копнена и на бродовима. Осим тога, ствара се систем базирања на острвима арктичких мора, на обали, могу се стварати и базе на леду, што су недавно демонстрирале наше ваздушно-десантне снаге.

Између главних циљева освајања Арктика Владимир Путин је поменуо развој Северног морског пута. Према речима руског председника, већ је идуће године неопходно повећати робни промет те морске магистрале на 4 милиона тона. Према мишлењу доктора политичких наука Владимира Штоља, то могу да обезбеде трансконтинентални превози.

- Стручњацима су познати одређени прорачуни. Цена коштања превоза Северним морским путем је двоструко јефтинија и много бржа него преко Суецког канала. То је учинковито. Где постоји економска вајда, учествоваће разлити партнери независно од неких санкција, које покушавају данас да примене према Русији.

Ради ефикасне реализације постављених задатака Владимир Путин је предложио формирање јединственог центра одговорности за реализацију арктичке политике, који би, према речима руског председника, морао да постане „не незграпни бирократски орган, већ еластична структура, која ради оперативно“, која је способна да координира делатност министарства и ресора, као и региона и бизниса. Као варијанту шеф државе је предложио структуру, сличну по свом статусу државној комисији широких пуномоћја. Осим тога, руски председник је дао налог влади да обезбеди пуновредно финансирање државног програма за социјално-економски развој руске арктичке зоне почев од 2017. године.

Павел Силајев,