Историја развоја сноуборда у Русији

25-04-2014 10:13:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Федерација сноуборда Русије била је основана у недељу у Москви, председник организације постао је главни тренер репрезентације Русије Денис Тихомиров. Пре тога за сноуборд је одговарала Федрација скијашког спорта и сноуборда Русије.

Сноуборд је део спортске опреме намењен за брз спуст са снежних падина и планина. По називу опреме добио је назив и сам вид спорта — сноуборд или сноубординг. Тренутно у овом спорту има 5 дисциплина: паралелни слалом, "хаф-пајп", "борд-крос", "џибинг" и "биг-ер".

Крајем 80-их година, почетком 90-их совјетски спортисти су се бавили само слаломом (брзим спутом са планина са обилажењем заставица). Развој "фристајла" је започео тек од 1992. године.

1995. године сноуборд је био укључен међу споротве које развија Федерација скијашког спорта Русије. Те године био је одржан први шампионат Русије у сноуборду. Први шампиони Русије били су Денис Тихомиров и Олга Личкина у слалому, и Роман Дирдин у "хаф-пајпу".

Од 1996. године представници Русије први пут су почели да учествују на првенству света у сноуборду, а три године касније Марија Тихвинска је освојила прву медаљу у сноуборду -бронзу у дисциплини "борд-крос".

2007. године прво злато на првенству света у паралелном слалому донела је домаћој репрезентацији Јекатерина Тудегешева. Укупно на светским првенствима руски спортисти имају три злата: 2011. године у паралелном слалому злато је освојила Аљона Заварзина, 2013. године Јекатерина Тудегешева.

У сезони 2010-11. руски спортисти су победили у укупном пласману Светског купа захваљујући успеху Јекатерине Тудегешеве. Она је однела 11 победа у различитим етапама Светског купа.

Прву олимпијску медаљу — сребро у паралелном слалому, освојила је руска спортисткиња Јекатерина Иљухина 2010. године на зимским Олимпијским играма у канадском Ванкуверу.

На Олимпијади у Сочију такмичења сноубордиста су донела репрезентацији Русије 4 медаље: две златне, једну сребрну и једну бронзану. Прва олимпијска медаља за Русе у мушком сноуборду је била сребрна медаља Николаја Ољунина. Двоструки олимпијски шампион је постао Виктор Вајлд, бронзу у паралелном слалому је освојила Аљона Заварзина.

20. априла 2014. године у Москви је формирана Федерација сноуборда Русије. Њен председник је постао Денис Тихомиров. Међу осниваче организације ушли су Аљона Заварзина, Вик Вајлд, Јекатерина Иљухина и Николај Ољунин.