Лукави план Туска: Европа без руског гаса

25-04-2014 09:44:18 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/Алексей Никольский/ vostok.r |


Ангела Меркел је заинтересована. Доналд Туск је успео да привуче пажњу немачке канцеларке. Премијер Пољске је предложио формирање европског енергетског савеза и да се стави тачка на зависност Европе од руског гаса. Два лидера ће 25. априла у Берлину разговарати о овој радикалној идеји Туска. Да ли постоје изгледи за успех европске "борбе са зависношћу"?

Енергетски "савез против Москве", по мишљењу пољског премијера - једини је начин да ЕУ смањи своју енергетску зависност од Русије. Доналд Туск сматра да ова организација треба да буде нешто налик на европску банкарску унију. Она ће више гаса куповати у САД и Аустралији, и развијаће сопствене алтернативне изворе енергије - угаљ и гас из шкриљаца.

На данашњи дан, испоруке из Русије покривају трећину укупних потреба за нафтом и гасом ЕУ. У последњих неколико година, руководство уједињене Европе измишљају разне шеме - наводно бринући о европској енергетској безбедности, морају да смање зависност од руских енергената. Ти планови имају више политичку неко економску основу. А сада премијер Пољске предлаже стварање јединствене структуре, која ће бити одговорна за набавку гаса за свих 28 држава-чланица ЕУ. Упркос чињеници да је Москва раније саопштила: институције ЕУ - на пример, иста та Европска комисија - нису купци. Уговори руске компаније "Гаспром" закључени су са сваком државом посебно - и са њима ће се разговарати о свим питањима.

Туск није случајно поменуо угаљ. То је и разумљиво: идеја премијера, пре свега има за циљ подршку пољске индустрије, директор Фонда за енергетског развоја Сергеј Пикин.

- Пре свега, он говори о неопходности да се развија индустрија угља. Као што знате, Пољска је један од главних извозника угља у Европи. Током година побољшања еколошке политике у уједињеној Европи, угљу је поклањана мања пажња него другим изворима енергије. Плус Пољска купује гас од Русије по једној од највиших цена. Сходно томе, циљ савеза није да се смањи зависност од Русије, већ да се покуша да се изврши притисак на Москву и да се смањи цена гаса.

Стручњак је нагласио да Пољска нема много простора да преговара о ценама гаса: земља не купује велике количине природног гаса у поређењу са немачким компанијама. Зато треба смислити "пан-европски" интерес.

"План Туска", такође, подразумева и стварање посебног механизма којим би се обезбедио континуирани проток енергената. "Без обзира на то како ће се развијати догађаји у Украјини, једна лекција је већ научена: прекомерна зависност од руских енергената чини Европу слабом" - пише Туск. Треба напоменути да о енергетској безбедности Старог Света још увек највише брине Русија: за ову намену су и планирани Северни и Јужни ток - гасоводи којим се заобилази Украјина. Брисел чини све напоре да блокира изградњу Јужног тока. Позиција изгледа неразумна са економске тачке гледишта: јер што више гаса, мањи је ризик за његову испоруку и лакше је преговарати са Русијом о цени. Али Европа, под вођством "старијег" брата богатог гасом из шкриљаца једноставно је изгубила логику, сматра шеф аналитичког одељења Фонда за националну енергетску безбедност Александар Пасечник.

- Туск иде на руку Вашингтона, као и обично. Сада се активно води дискусија о напуштању руских енергената и њиховом максималном заменом. У стварности, тај програм није остварив. Као што знате, они већ пет година активно раде на замени "Гаспрома" на тржишту Старог света. Али, у 2013 је постављен рекорд по испоруци руског гаса. Европа без руског гаса не може, напротив - тренд је обрнут. Сви диверсификациони програми не раде, колико год им се то не свиђало.

Ови програми не раде из простог разлога: домаћиих извора енергије на које би се могла подкључити европска привреда, једноставно нема. Ту је Норвешка, чији је експорт величине "Газпрома". Али, у Ослу су већ изјавили да они не виде разлог за повећање производње. Што се тиче куповине течног природног гаса, његова вредност на излазу, са испоруком у Европу, је приближна оној цени коју ЕУ сада плаћа - око 380 долара за хиљаду кубних метара. Аустралијски гас са испоруком може бити и скупљи. Дакле, изјава да "савез Туска" може да реши проблем зависности Европе од руског гаса, најблаже речено је далеко од реалности.

Руски стручњаци, у недавно објављеној "Прогнози развоја енергетике", тврде: заустављање испорука руског гаса ће имати болне последице за европске потрошаче. Европа ће мората брзо да се поткључи на угаљ и скупе нафтне деривате. Цене гаса на европском тржишту ће се у исто време удвостручити - на 800 долара за хиљаду кубних метара. У неким земљама ЕУ ово одлично знају. На пример, у Бугарској и Аустрији: међувладини споразуми са руским партнерима за Јужни ток, за њих су, очигледно, важнији од утопијских планова Брисела.

Игор Силецки,