Пољаци украјинког порекла желе да организују референдум

25-04-2014 09:31:15 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Пољаци украјинког порекла желе да организују одржавање референдума у Житомирској области о могућем стварању пољске аутономије са широком самоуправом. Они такође инсистирају да пољски језик уз украјински добије статус државног.

Пољаци у Житомирској области желе да образују аутономију са широком самоуправом на територији Украјине. Како саопштавају сами представници националне мањине, „последњих деценија они су пролазили кроз тежак период“. Идеју уједињења са историјском домовином подржале су власти Пољске, које су и тако током последњих година на територији Украјине издавали своје пасоше без икаквих проблема или казни.

Добивши одобрење Варшаве, украјински Пољаци су почели да траже од кијевских власти да им се врати емитовање програма на пољском језику, као и називи улица у Житомирској области, као и отварање вртића и школа са пољским језиком.

Активирали су се националисти и у самој Пољској. Радикално-националиситка партија Ruch Narodowy, заједно са мађарском Jobbik објавила је заједничку изјаву у којој се тражи аутономија за Пољаке и Мађаре који живе на територији Украјине. А у Варшави се штампају карте на којима је део украјинске територије већ означена као „исконско пољска“.

По мишљењу екперта Института славистике РАН Албине Носкове, без обзира на привидно пријатељство међу пољским и украјинским народом, ипак се овај одонос може окарактерисати као „заклети (не)пријатељи“. Па тако као и до сада, Пољаци не могу да опросте својим суседима Волински покољ 1943.године и потом додељивање пољских територија Украјини:

- Фактички украјинска територија, која је припадала Пољској, постала је база украјинског националистичког покрета. Пољаци наравно, памте то, јер је питање Волинског покоља веома компликовано. Украјинци су започели покољ на самом почетку 1943.године. Ради се о зверском убијању пољског становништва, укључујући децу и жену. Цифра убијених Пољака варира од 50-60 хиљада до 80-100 хиљада.

Волински покољ и након многих деценија остаје јабука раздора у односима Кијева и Варшаве, сматра сарадник Руског државног архива социјално-политичке историје Татјана Царјовскаја- Дјакина:

- Ова је тема и данас веома болна за пољски народ и за Пољску као државу, али такође и за Украјинце са друге стране. Сваки пут када се помене питање Волинског покоља ( а сам појам овог покоља подразумева да су Украјинци убијали Пољаке), јавља се и одговор: „Пољаци су исто тако поступали“. И то је заиста тако. Тако је и однос и пребројавање броја жртава са разних страна било различито.

Многобројне посете пољских политичара кијевском Мајдану само потврђују жеље Варшаве да присаједини украјинске територије на којима живе етнички Пољаци. У условима када ни Пољаци више нису сигурни у Украјини, то је за њих, како они сматрају добар повод да „одломе овај корисни део“ суседне територије.

Ксенија Мењникова,