"Таранис" – програм на дуге стазе

23-04-2014 04:29:39 | | Глас Русије, фото: zhelezyaka.com/ vostok.rs |


У Јужној Аустралији успешно је тестирана беспилотна летилица "Таранис", конструисана од стране британске компаније "БАЕ Системс". Авион називају беспилотним ловцем-извидником, 5 поколења.

Врло мало има конкретних информација о тесту. Знамо само да је један из летова трајао око сат времена. Ипак, војска и званичници компаније су пожурили да саопште о продору у развоју војне беспилотне авијације. Они су и раније изјављивали да би Велика Британија у будућности могла за мисије наизменично да користи беспилотнике и авионе са посадом. Штавише, могуће је да током времена "Таранис" замени авионе са људском посадом "Торнадо" који су сада у употреби. Међутим, постоји сумња у то да ће он постати пуноправном заменом за "Торнадо", пошто ће носивост терета беспилотника бити знатно мања, сматра водећи руски експерт у области БЛА Денис Федутинов:

- Наравно, постоји тренд да се авијација са људском посадом попуни беспилотним летелицама, због њихових великих предности. Искључује се ризик за пилоте, појављују се нове могућности за маневрисање ових апарата. Мислим да је Велика Британија још увек прилично далеко од производње летилица које би биле у великој мери аутономне. Фаза у којој се сада налази пројекат компаније "БАЕ Системс" - само је почетак летећих тестирања.

На израду "Тараниса" већ је потрошено 300 милиона долара. Програмери су објавили успешан завршетак прве фазе, али главни посао тек предстоји. Посао ће трајати дуги низ година. Директни аналози које Британци прате - апарати Х-45 и Х-47 америчких компанија Боинг и Нортроп. Такође, ту је и пројекат "Нејрон", на којем ради неколико компанија у Европи. Ипак, овај пројекат је у опасности да постане дугорочним са нејасним изгледима, услед смањења буџета, истиче Денис Федутинов:

- Кинески стелт-беспилотник Лицзјан - "Љути мач" - извео је први лет. Из речи руководства руске компаније "Сухој" видимо да компанија ради на пројекту великог беспилотника, који може бити сличан варијантама које се производе у САД, Европи, укључујући и Велику Британију и Кину.

Према информацијама из јавних извора, у 2018. години "Сухој" ће представити први узорак ударног беспилотника тежине 20 тона. На њему се користе техничка решења фронталног ловца 5. генерације Т- 50. Још један беспилотник је планиран да буде изграђен крајем 2015. године или почетком 2016. Тежина ове летилице треба да буде 5 тона. На пројекту ради компанија "Сокол". Т-50 ће бити наоружан ракетом К-77м ваздух-ваздух са напредним системом навођења. Главе самонавођења ракета гарантовано од прве погађају авион или непријатељски пројектил. Под претпоставком да ће слично оружје имати нови руски беспилотник, њена борбена снага јасно превазилази могућности "Тараниса".

Авион је добио име по келтском богу грома Таранису и преводи се као "громовник". Максимална брзина - суперсонична. Искоришћена је "стелт" технологија. Тежина дрона је нешто мања од 3 тоне, распон крила - 10 метара. "Таранис" може самостално да маневрише и доноси одлуке о уништавању, нападајућих на њега, пројектила. У изради беспилотника учествује 250 компанија. Главну улогу игра "БАЕ Системс".

Олег Нехај,