Инфраструктурни преображај Крима

23-04-2014 03:55:06 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/Alexxx Malev /cc-by-sa 3.0/ v |


Кримској железници неопходна је реорганизација. Тачних цифара колико ће за то бити потребно инвестиција за сада нема. Пројекат је у фази разматрања. Према прелиминарним оценама, може бити речи најмање о три и по милијарде долара.

Крим очекује бум путничког и теретног саобраћаја из континенталне Русије. Због тога железницу полуострва неопходно је објединити са руском, како би нестала зависност од Украјине. Потребно је не само изградити мост преко Керченског мореуза, већ и реконстуисати линију Џанкој-Феодосија-Керч. Такође, могуће је да ће бити потребно да се изгради нови пут Феодосија-Симферопољ. Министарство саобраћаја Русије већ средином лета намерава да израчуна колико ће коштати обнова Кримске железнице. Пројекат може да добије статус федералног. Стручњаци сматрају да је важно унапред одредити развој инфраструктуре полуострва, исткао је експерт Високе школе економије Алексеј Скопин.

- Крим треба да буде осигуран инфраструктуром, полазећи од размештаја градског становништва и великих пројеката по кластерима. Између осталог, кластер зоне игара на срећу захтеваће одговарајућу инфраструктуру, индустријски кластери, кластери високотехнолошких предузећа — то се тиче електронике, одбрамбено-индустријског комплекса, туристички кластер.

Један од главних пројеката за Крим ће бити изградња полифункционалног моста преко Керченског мореуза. На то ће, сматра министар саобраћаја Максим Соколов, отићи најмање 3,5 године. Инвестиције се процењују на 1,5 милијарду долара. Претпоставља се да ће мост бити и аутомобилски и железнички. Постоји предлог да преко њега иде и водовод. Сада Крим осећа акутни недостатак водних ресурса. На рачун кримских извора покрива се свега 20% опште потрошње. Уз то кијевске власти намерно смањују обиме воде који стижу на Крим из Дњепра преко одговарајућих канала. Зато, док се буде градио мост, стручњаци планирају да успоставе снабдевање водом Крима освајајући локалне артезијанске изворе. Коначно, како полуострво не би осећало дефицит воде, према прорачунима експерта потребно је најмање милијарду долара.

Још један амбициозни пројекат за Крим је формирање зоне игара на срећу на полуострву. Одговарајући нацрт закона Државној думи на разматрање дао је председник Владимир Путин. То може да постане солидан извор прихода за буџет Крима, сматра аналитичар управљачке компаније Руски стандард Сергеј Суверов.

- Свима су позната казина у Лас-Вегасу, Монте-Карлу, Баден-Бадену, које посећују милиони људи годишње. Мултипликативни ефекат зоне игара на срећу састоји се у изградњи додатне инфраструктуре, између осталог у изградњи нових хотела, ресторана, продавница. То омогућава да се значајно увећају и приливи у регионални буџет и да се осигурају додатна радна места. Финансијска корист од формирања зоне игара на срећу је очигледна — оне ће помоћи федералном центру да смањи ниво дотација Криму.

Већ се разматра варијанта изградње специјалног града на јужној обали Крима са зоном игара на срећу. Према претпоставкама експерата, он може да постане озбиљни конкурент кинеском Макау, америчком Лас-Вегасу и европском Монте-Карлу...

Олег Обухов,