Жан-Мари Ле Пен - Француској је потребно уравнотежено друштво

22-04-2014 04:57:05 | | Глас Русије, фото: East News/ vostok.rs |


Након што су, после општинских избора у Француској 30. марта, ојачале позиције центра и десних партија, а лидер "Националног фронта" Марин Ле Пен изјавила да је њена странка "остварила најбоље резултате у својој историји", логично је било сетити се њеног оца, оснивача странке Жан-Мари Ле Пена. Ми смо се срели у јануару 2011. године, непосредно пре него што је "Национални фронт" прешао у руке његове кћерке.

Ко су ваши гласачи?

- Ми смо пре франкофили, него ​​расисти и ксенофоби, како тврде наши противници. За нас су приоритет Французи и принцип националне већине. Ми сматрамо да Французи имају више права у Француској него странци, као што Руси имају више права у Русији или Немци у Немачкој. Ми имамо изреку: ја више волим своје кћерке од својих нећакиња, нећакиње од својих рођака, а опет рођаке од својих суседа. И ја томе увек додајем, да ја не презирем своје суседе.

Шта сматрате најважнијим за данашњу Француску?

- За време Пете Републике владе су често пратили неуспеси на изборима. Француски политички лидери нису желели да гледају напред. Економски, социјални, демографски феномени - феномени огромних размера. А они који немају воље и храбрости да виде се издигну изнад политичког пораза - слепци су. По мени, за земљу је најважнија њена независност. Независна држава, сигуран народ, уравнотежено друштво, које се заснива на својим заслугама и слободи, за мене су главни критеријум за било какве политичке одлуке.

По Вашем мишљењу, главна претња Европи долази са југа? Како се са тиме може борити?

У многим европским земљама, а посебно у Француској, потцењује се компликована демографска ситуација. Наш континент, који ја називам "северним луком" од Бреста до Владивостока, стигла је озбиљна демографска деградација. У Русији је ово посебно изражено, јер је наталитет мањи од морталитета. Ако на то не обратите пажњу, ви ћете нестати са лица Земље, а ми ћемо се разводнити. Ако не будемо могли да заштитимо оно што имамо, то што је резултат рада и жртвовања претходних генерација, онда ће јачи народи заузети наша места. Ми треба да предамо будућим генерацијама оно што смо добили од својих предака - слободу, безбедност, економски и социјални напредак.

Ја деценијама говорим да код нас недостаје, пре свега, популациона политика и политика породице. Као резултат тога, у Француској је врло јак тренд општег старења. Очигледно, основна политика западних влада по отварању својих граница или њиховом брисању, довела је до поплаве тих држава новим грађанима, представницима различитих култура и религија.

Константин Качалин,

КАТЕГОРИЈЕ