Ермитаж на Криму

22-04-2014 10:25:07 | | Глас Русије, фото: Flickr.com/ Ilya Schurov /cc-by/ vostok. |


Петербуршки Ермитаж обнавља арехеолошке експедиције на Крим. Почев од средине маја, на територији полуострва ће доследно радити седам експедиција. Објекти ископавања су антички градови изграђени пре наше ере, споменици хришћанског и муслиманског Средњег века и многи други трагови прошлости којима обилује кримска територија.

Археолошке експедиције из Ермитажа на Крим опремају се већ више од 150 година – од када је у Русији формирано Царско археолошко друштво. Најактивнија ископавања су се вршила у совјетско време, али и у последње две деценије нису престајала. Како је за Глас Русије рекла главни ризничар Ермитажа и шеф Археолошке експедиције на Јужни Крим Светлана Адаксина, годинама стечене научне, стваралачке и приајтељске везе петербуршких и кримских музејских радника постоје и данас.

- Као прво, имамо одличну експедицију у источном Криму. То су античке експедиције: за истраживање Нимфеја – врло чувеног насеља, подводна експедиција у акри – то је између Керча и Феодосије. Експедиција у Судаку и експедиција која копа у граду Стари Крим, то је намесништво Златне хорде на Криму, такође припадају Средњем веку. Затим тврђава Чембало у граду Балаклава, недалеко од Севастопоља и истраживања у Херсонесу.

За рад у археолошким експедицијама увек су позивају слободни помоћници. Пре свега они помажу археолозима физички – копају земљу и наравно, рачунају на то да ће имати среће да нађу раритет. Светлана Адаксина наставља:

- По правилу путује неколико људи из Ермитажа који се баве ресорним истраживањима. Са нама је прилично велик број волонтера. То су студенти московских, петербуршких, симферопољских универзитета, са кијевских су долазили увек. Свака експедиција за сезону ископа 150-200 квадратних метара територије. Резултати... како се посрећи. Увек је велика количина керамике, металних предмета – како дрвених, тако и савремених, зато што је одјек Другог светског рата на Криму свуда. Ми налазимо гелере граната, и чауре од патрона...

Између осталог, све што археолози Ермитажа налазе у Криму, на Криму и остаје. Тако је договорено већ низ година. Говори Светлана Адаксина.

- Наша политика је таква да проналасци треба да остану на месту, они у свом контексту изгледају много боље. И ако постоји могућност да се изложе и чувају, значи треба их тамо оставити. У Херсонесу, у Керченском националном парку увек је била таква могућност. Ми имамо могућност да користимо ауторско право за наша ископавања, јер поред тога што смо музеј, ми смо озбиљна истраживачка организација и наши археолози имају планске научне теме.

Ипак нешто од предмета нађених на Криму чува се и у петербуршком Ермитажу. Ови проналаци могу да се погледају на изложби византијске културе која ће бити отворена у музеју на неколико месеци.

Олга Бугрова,