Јолоустоун – предиван и страшан

22-04-2014 10:17:58 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Таквих као он у свету је нешто више од двадесет. Јелоустоун на северозападу САД није само вулкан, већ супервулкан. Један од највећих на Земљи. Има скоро месец дана како је истиснуо сву своју вулканску сабраћу на светском информационом пољу – зато што се „пробудио“!

Први су још крајем марта осетили подземне потресе становници америчке државе Вајоминг. Наравно, уплашили су се. Још више су се уплашили када су видели да се нервирају животиње. Подигла се паника. А научници, као што им и доликује, покренули су спор: да ли ће бити ерупције или неће, да ли ће Јолоустоун избрисати за лица Земље пола планете... До сада дискутују! Професор катедре за петрологију геолошког факултета Московског државног универзитета Павел Плечов је међу онима који сматрају: плашити се Јелоустоуна, у сваком случају сада, није потребно.

- За последњих 70 хиљада година после последње ерупције Јелоустоуна таквих земљотреса је било најмање хиљаду. Ипак, то није изазвало ерупцију. Прилично велика серија земљотреса се десила 2004. године, 2007, као и 2009. и 2010. године. То је нормалан живот овог региона. Претпоставки за глобалну ерупцију за сада нема и не предвиђају се.

Јелоустоун је дивна, бајковита земља. Није узалуд њему додељен статус Националног парка. Јелоустоун није планина. Обично вулкани, по правилу, имају облик конуса. Али Јелоустоун је супервулкан – када имају ерпуцију такви гиганти, планина не остаје, формирају се усеци, такозване калдере. Величина јелоустоунске калдере је отприлике 55 пута 72 километра! Она има стрме стене висине 2805 метара надморске висине. Ово удубљење је огромно, тако да је потпуно сагледано и њене границе су утврђене тек 60-их година прошлог века, када су се појавили први квалитетни сателитски снимци. Тек тада је научницима постало јасно да се испод шума, пашњака, река, језера, кањона налази магма. Постало је јасно порекло стотина јелоустоунских гејзера... Рај у ждрелу вулкана – ето шта је Јелоустоун!

У читавој својој историји овај успервулкан је три пута имао ерупције: пре нешто више од два милиона година, милион година касније и пре 640 хиљада година. Према мишљењу вулканолога, најстрашнија разарања су се десила први пут: све живо у широком кругу било је спаљено и избрисано. Управо после те ерупције појавила се калдера, касније се само променила. А на крају је испало оно у чему уживају милиони туриста: гејзери, јединствена флора, јединствена фауна. У Националном парку Јелоустоун живе лосеви, бизони, јелени, медведи, вукови, којоти, даброви, орлови, пеликани. У тамошњим рекама је много риба. Одатле не излазе фотографи. Овде пуне руке посла имају биолози. И филмске екипе немају ништа против да раде у јелоустоунским рајским вртовима. Истина, затим се често појављују филмови страве и ужаса, попут филма катастрофе 2012. у којем је приказан земљотрес с каснијим изливањем Јелоустоунског супервулкана. После таквих филмова може се уплашити било каквог земљотреса, што се и десило овог пролећа. Ипак научници су мирни. Према речима павла Плечова, постоји специјална служба у САД која прогнозира: катастрофалне ерупције у региону Јелоустоуна неће се десити бар још милион година!

- Јелоустоунска калдера је једна од најбоље посматраних на Земљи. Тамо постоји стална вулканолошка опсерваторија. Води се даноноћни мониторинг сеизмичке активности, понашања гасова и многих других параметара... Јелоустоун је добро проучен – управо зато тамо сваки мали догађај изазива моменталну реакцију свих светских медија.

Желимо да верујемо научницима. Између осталог јасно је и друго: проучити сто посто такво чудо природе као што је Јелоустоун у принципу није могуће. Ма колико себе тешили, од њега може да се очекује било шта.

Рита Болотска,