Мирослав Лазански: Ширење НАТО-а и третирање Русије као противника је довело до ове ситуације

22-04-2014 08:30:55 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У последње време у медије је процурела инфорамција о томе да амерички војни експерти захтевају од председника САД Барака Обаме да „увећа испоруке несмртоносног оружја“ у Украјину.

Под тим називом подразумевају се средства која не доводе до погибије противника, већ га привремено избацују из строја. Сличан сценарио је примењен у Сирији. Да ли ће испоруке сличног оружја у Украјину поновити у овој земљи сиријски сценарио?

Ситуацију је за Глас Русије прокоментарисао србски војни аналитичар Мирослав Лазански.

- Колико ја знам већ је Украјинском ратном ваздухопловству испоручена одређена комуникациона опрема да би команда ваздухопловства могла из Кијева да комуницира са ваздухопловним јединицама. Тај термин, несмртоносно оружје, је врло флексибилан. Он се може широко тумачити. Управо због тог широког тумачења појма нелеталног оружја може доћи у обзир испорука свега и свачега. И то не можете да контролисате не терену. То је исто као што и у Сирији. У почетку била је испорука нелеталног оружја. Ми смо видели како је Хрватска своје наоружање пребацила сиријској опозицији преко Јордана. То што се дешавало на просторима Југославије и на просторима Сирије, сад се понавља на просторима Украјине. Донесу се различите врсте конгресних одлука о испоручивању несмртоносног оружја у виду радиокомуникационе опреме или онога или овога. Онда после иду и борбена средства. То је такозвана сива зона разних ратних и обавештајних операција. Ту се свако укључују приватне безбедносне компаније као што „Blackwater“ или „Military Professional Resources Incorporated“ која је била присутна и на просторима бивше Југославије. Наравно да ће одређене владине структуре САД да буде изван тога али ће имати употребу приватних безбедносних структура у којима раде бивши, дакле пензионисани, највиши официри Америчких оружаних снага који користе своје везе, сва познанства у Пентагону, у војној индустрији, у Стејт Департменту. Ја то видим као један укупан процес и циклус како се улази на тај простор. Неће они кренути одмах голом силом него да иду кроз сиве операције, роз безбедносне агенције, кроз испоруку те такозване несмртоносне опреме. Сценарио се понавља, нема ту неких новитета.

Ипак, главни проблем за Украјину Мирослав Лазански види на други начин.

- Питање војног статуса неутралности Украјине је битно питање на које ми често заборављамо. Једно је питање руског језика, федерализације, права. Али основно питање свих питања је војни статус Украјине. То ширење НАТО-а ка истоку и третирање Русије и даље као противника је довело до ове ситуација. Украјина је на време себе позиционирала као једна Финска, да је узела статус војне неутралности. Али примицање Украјини НАТОу је нешто што Русија не може себи да дозволи због могућности да се због тога може да потпуно деволвира руски нуклеарни систем одговора. Ако би сада Кијев пристао на једну свеобухватну конференцију која би гарантовала статус војне неутралности Украјине вероватно би се ова цела ситуација смирила.

Григориј Соколов,


КАТЕГОРИЈЕ