Избори за ЕУ: десно-леви марш незадовољних

21-04-2014 12:03:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Месец пре избора за Европски парламент ЕУ се суочила са невиђеним феноменом: десне и леве странке Старог Света у јединственом пориву дижу бираче против европске бирократије, европских банака, европских проширења, европске миграције, европских дугова и европског руководства у Бриселу.

Месеца пре избора игре европског проширења су завршене. Листови више не помињу европске тежње евромајдана у Кијеву. Нико истина не објашњава зашто је било потребно пунити главе Украјинаца асоцијацијом са ЕУ или чак пријемом у унију, ако нико у ЕУ озбиљно о томе није ни мислио.

Најсажетије се тим поводом изразио један од најупечатљивијих француских политичара, лидер десног Националног фронта Марин Ле Пен. Украјина је пријатељ, а ја не позивам пријатеље у кошмар, рекла је она. Шта више, сматрам да Француска такође треба да напусти ЕУ. ЕУ је пут мртвих. Незадовољство унијом се продубљује, а наша популарност расте зато што су Французи почели да схватају проблеме о којима смо почели да говоримо годинама раније, говори Марин Ле Пен.

- Уверена сам да ћемо за неколико година доћи на власт у земљи. Зато што читава Европа схвата опасност од унутрашње миграције, опасност судара цивилизација, опасност губитка наших традиционалних вредности. Европа ће или схватити ове опасности, или престати да постоји.

Према подацима једног од највећих европских истраживачких центара Ипсос Мори, већина европљана је незадовољна европском бирократијом. Отприлике 68% сматра да се Брисел креће у погрешном правцу. Највише су незадовољни Италијани (77%), иза њих следе Французи и Шпанци (76%). Чак у Немачкој курс Брисела одбацује 61% грађана. Необично, али број незадовољних у Немачкој данас је већи него у земљи са највише европскептика у Европи – Британији. Правде ради треба рећи да су узроци незадовољства Немаца други него код Британаца, или рецимо Грка. Биегери су против тога да Немачка плати за расипништво и дугове нерадника са Југа. А Грци, Италијани и Шпанци су против мера строге штедње које им намеће Брисел на захтев „богатих“ Немаца.

Узроци незадовољства су као што се види различити, али на крају се сливају у један ток и прете да дају жалостан резултат: из Европског парламента ће бити истиснуте на десетине центристичких, левоцентричних и десноцентричних посланика. Истиснуће их десни и леви, радикалнији.

Аналитичари проричу ловорике британској националистичког Партији независности Уједињеног Краљевства (она може скоро два пута да увећа своју заступљеност). Много посланичких места ће заузети немачка анти-евро странка Алтернатива за Немачку. Леви у Немачкој су такође против проширења ЕУ. Тачка о затварању врата ЕУ стављена је у предизборни манифест Леве партије Немачке. Поред тога, она се залаже против споразума о слободној трговини између ЕУ и САД – он даје олакшице америчком империјализму. Леви кажу да уместо сарадње са САД требало би проширити сарадњу са Русијом у свим областима трговине и економије без изузетка. Пошто без сарадње са Русијом незамислив је економски прогрес на читавом европском континенту.

Андреј Федјашин,