Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Кина сустиже САД

Кина сустиже САД

20-04-2014 10:07:23 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Први ескадрени разарач новог типа 052 D – 172 Кунмин ступио је у састав кинеске флоте, успешно прошавши сва испитивања. Тако је кинеска ратна морнарица добила брод који може да се по својој намени и могућности пореди са бродовима типа Arleigh Burke, који су чинили основу надвоних снага америчке флоте.

Зна се да су нови бродови опремљени полуфункционалним системима наоружања, попут америчких системаAegis, као и уређајима вертикалног лансирања у којима могу да буду смештени различити типови противавинских, крстарећих и противподморничких ракета. Брод такође има нову радиолокациону станицу са активном фазираном антенском решетком.

Појава таквог брода ставља Кину испред Русије, која није успела да до сада изградисопствени аналог опремљен системом Aegis. Мада су се у Русији водили радови у том правцу, руска флота до недавно је скоро све ресурсе усмеравала на изградњу подморница, а надводна бродоградња је преживљавала застој. Кина је једина земља осим САД која може да произведе сличан полифункционални систем наоружања самостално.

Разарачи 052D граде се у серији од најмање 12 бродова. Могуће да ће се надаље њихов број увећати. Нови бродови ће омогућити кинеској ратној морнарици да ствара снажне ударне групације које могу да се кроисте за демонстрацију силе у било ком делу света. 052D може да носи крстареће ракете. То је мање него што носи Arleigh Burke (90 ракета), ипак групе од 4-6 таквих разарача на челу са носачем авиона биће довољне да се нанесе неприхватљива штета економији државе средњих размера. 130-милиметарски топ може да се користи за наношење удара по обалским циљевима. Може се претпоставити да по примеру САД Кинези ће се потрудити да направе за овај топ пуњење које подлеже корекцији и којим може да се врши паљба на врло велику удаљеност од неколико десетина километара.

Могуће да ће надаље тип 052D преживљавати еволуцију попут оне коју су преживели амерички бродови. Пре свега то ће се тицати њиховог опремања снажнијим типовима противавионских ракета. Ове ракете ће поседовати проширене могућности у борби против балистичких ракета и чак сателитима на ниским орбитама. Биће увећан број крстарећих ракета и створени њихови нови типови, као и побољшано противподморничко наоружање.

Кинеска флота носача авиона за сада је врло слаба. Први кинески носач авиона је експериментални брод са ограниченом бојевом вредношћу, још два носача авиона се граде. Проћи ће године пре него што кинеска палубска авијацијапостане реална борбена снага. Бродови 052D достићи ће своју бојеву готовост много раније. Чак без носача авиона они ће омогућити кинеској флоти да се у случају потребе меша у ток конфликата који се воде хиљадама километара даље од сопствених обала. Разуме се, поред технике за то ће бити потребна политичка воља.

Василиј Кашин,