Крим: на путу велике сеобе народа

20-04-2014 08:09:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Полуострво Крим... етнографска карта задивљује! Озбиљни траг су овде оставили и Татари Златне хорде. И иако је ислам заправо проникао на територију Крима и много раније, широка муслиманизација у 13.-14.веку повезана је управо са доласком Златне хорде на полустрво.

Први Монгол-Татари су на Крим дошли 1223.године. Они су разрушили град Судак, који је у то време био најбогатији међу трговачким градовима полустрва. У то време почиње и изградња градова Златне хорде. Конкретно, у 13.веку је почео да се гради, а у 14.веку се заправо развио град Солхат, раније познат под називом Стари Крим. Управо са овом чињеницом је повезано ширење ислама на овим територијама, рекао је „Гласу Русије“ стручњак за питања археологије и историје епохе Златне хорде Вадим Рудаков:

- Други хан Златне хорде- Берке, већ је био муслиман, иако делимично, јер он је ислам примио чисто политички, иако је у много чему и даље практиковао монголске паганске обичаје. Који народи су га ширили? То су исељеници из Мале Азије- преци савремених Турака, а још и бивши становници Закавказја. У 14.веку градови бивају насељени мигрантима из муслиманских држава. И наравно, ханови из Хорде која почиње од Узбека, такође активно шире ислам.

Један од доказа- то су џамије, које су нађене током ископавања на територији Старог Крима. Већ у 14.веку већински, становништво предстваљају муслимани. Одакле онда потичу садашњи кримски Татари? Ово је веома сложено питање, сматра Вадим Рудаков, ипак, убеђен је да они нису потомци Златне хорде...

- Кримски Татари- они нису досељеници, како се код нас обично мисли. У 13.веку, дошли су монголски освајачи, а заједно са њима и реч „Татари“. А ради се о томе, да је Монгола у Златној хорди било мало, али да су управо вође биле из монголских племена. А назив Татари се одомаћио и прешао је на локалне мештане. То јест, сво становништво Златне хорде које је говорило туркијским језицима називали су Татарима. Што се тиче кримских Татара, њихово је порекло веома сложено и веома старо.

Чак и древни Готи- германска племена, која су дошла са Балтичког на Црно мора још почетком првог миленијума наше ере- имају своје везе са кримским Татарима. А и Черкези- који су насељавали Кавказ, уз њих и Италијани, Грци... То јест, кримски Татари- то је смеша многих народа и крви. Процес формирања народности се наставља и током 200 година владања Златне хорде, и током 350 година епохе Кримског ханства.

Муслимански, хришћански, јеврејски- Крим је занимљив управо због тога што се овде могу наћи споменици разних култура и религија. Они, као сведачанство да је на овој територији, са малим изузецима и у сасвим давним временима, а и током средњег века, заједно живело много разних народа који су се налазили на чворишту велике сеобе народа.

Карина Ивашко,