Срби немају потребу да прекрајају историју, него само желе праведан суд

20-04-2014 07:58:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Такозвани „заменик министра спољних послова Косова“ Петрит Сељими је у разговору за београдски дневни лист „Данас“ између осталог изјавио да је „Србија свим средствима пропаганде покушала да искористи оптужбе Дика Мартија како би прекројила историју косовског рата“.

Међутим, очигледно је да то Србији уопште није потребно, с обзиром да историјске чињенице непобитно сведоче у њену корист, а оно што Сељими није поменуо – то је да Србија једноставно тражи праведан суд који ће санкционисати злочине над косметским Србима. Осим тога, Сељими је у наставку тог интервјуа назвао „научном фантастиком“ најважнији део извештаја Дика Мартија, у коме се за трговину људским органима оптужује Хашим Тачи, дакле Сељимијев непосредни шеф у самозваној влади Косова, па је отуда логичан његов покушај замене теза и пребацивања кривице на Србију.

А да Мартијев извештај уопште не звучи као научна фантастика, него као оптужба заснована на доказима и основаним сумњама, говоре на пример они његови делови у којима се наводи да је још 1999. године у јавност процурео податак да је око 300 Срба било отето и доведено у Албанију, где су им у такозваној Жутој кући вађени органи, који су затим испоручивани у клинике широм Европе . Те сумње су потвдили и остаци пронађене медицинске опреме, а према извештају Савета Европе од 12. децембра 2010. године, као организатор киднаповања Срба и затим трговине људским органима – означен је управо садашњи Сељимијев шеф владе Тачи и други припадници ОВК. Па ипак, као што се видело, косовски дипломата је елегантно прескочио те непријатне чињенице, и у наведеном интевјуу је рекао још и то да су „интервенција НАТО пакта на Косову и устанак ОВК представљали најуспешнију западну интервенцију која је помогла Србији и Косову да се покрену у правцу европске будућности, а специјални суд који ће се бавити оптужбама Дика Мартија зацементираће легитимност Косова као модерне, европске државе.“

Међутим, те његове надахнуте речи без реалног покрића су нехотице демантоване управо са места са ког би се то најмање очекивало – из самих Сједињених Држава, с обзиром да је Биро за дипломатску безбедност америчког Стејт департмента поводом васкршњих празника издао саопштење у коме се позивају амерички грађани на Косову да буду опрезни због раста екстремизма, што је дословно образложено овако – „Имајући у виду повремене претње верским објектима на Косову, посебно најпознатијим црквама у урбаним центрима, америчка амбасада жели да скрене пажњу свим америчким грађанима на Косову да буду опрезни“.

Стога, чини се да је већ само из овог најновијег америчког упозорења својим грађанима видљиво да Косово не може бити државна творевина, а поготово не модерна, како то рече Сељими, уколико се упућују такве претње чак и најпознатијим србским црквама у урбаним центрима на највећи хришћански разник, и штавише, ако је у извештају Дика Мартија као главни организатор трговине људским органима означен тамошњи премијер. И зато је разумљиво да Срби уопште немају потребу да прекрајају историју јер она сведочи у српску корист, него једино желе - праведан суд за познате злочине.

Ратко Паић,