Преостало хемијско оружје Сирије ће у наредних 10-15 дана бити утоварено на бродове

20-04-2014 11:10:40 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије је изразило огорчење због смртоносне пуцњаве у суботу увече на демонстранте у граду Славајнску у источној Украјини. Кијев мора да уради све да се заустави насиље .

Русија, Украјина, САД и ЕУ су се сложиле ове недеље у Женеви на мапи пута да се смире тензије у протестима захваћеним у источној Украјини . Споразум обухвата разоружање паравојних формација на обе стране у сукобу.

Ипак, у суботу увече упад "Десног сектора", паравојне формације, завршио са са 6 убијених
особау Славјанску, граду у региону Доњецк под контролом проруских демонстраната.

Москва је осудила насиље у недељу и саошптила да Кијев није спреман да спроводи споразум из Женеве.

"Руска страна је бесна на провокацију, због тога што Кијев не жели да стави под контролоу и разоружа националисте и екстремисте", саопштено је у Министарству спољних послова.

Министарство је додало да Москва "инсистира на строгом придржавању украјинске стране, својих обавеза, да се де-ескалира ситуација у југоисточној Украјини."

Женевски документ после маратонских преговора има за циљ да смирује украјинску политичку кризу. Поред разоружавања паравојних група, он предвиђа амнестију за демонстранте који не учествују у насилним злочинима, као и припрему уставне реформе да би се обезбедила већа аутономија за украјинске регионе.

Читајте више наУкрајина из минута у минут