Може ли се одсвирати квартет с мајданом?

17-04-2014 10:49:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Женевски сусрет Русије, САД, ЕУ и Украјине остаје на дневном реду и даље је заказан за 17. април. О томе је изјавио данас у Вијетнаму министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

- Учешће у сутрашњим преговорима „квартета“ за регулисање украјинске кризе већ су потврдили државни секретар САД Џон Кери и представник ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон. Кијев шаље у Женеву министра иностраних послова Андреја Дешчицу.

Ако се послушају изјаве руских партнера из планираног „квартета“, они спремају не женевски сусрет, већ чудну вежбу у „асинхроном“ пливању. За сусрет је све спремно, укључујући дневни ред усаглашен у општим цртама. Али скоро нико није сигуран да ће он утицати на слабљење унутрашње кризе и помоћи да се избегне грађански рат у Украјини. Националисти у Кијеву два дана пре преговора фактички су објавили рат читавом југоистоку Украјине. Поглавар кијевске хунте Турчинов наредио је да се „сепаратисти и терористи“ угуше снагама армије и специјалних одреда. Русија је већ раније изјавила да у контексту крвавог гушења протестних иступања цивила „квартет“ ће деловати као изругивање. И у том случају Москва неће учествовати у њему: светогрђе је преговарати са влашћу која гуши свој народ.

Руски председник Владимир Путин поводом дејстава кијевских власти хитно је телефонирао у ноћи између 15. и 16. априла предсендику САД Бараку Обами, канцелару Немачке Ангели Меркел и генералном секретару УН Бан Ки Муну. Путин је затражио од партнера да натерају штићенике у Кијеву да прекину рат против сопственог народа. Он их је такође позвао да не шире бајке о тобожњој умешаности Русије у догађаје на истоку и југу Украјине.

Разговори руског председника са његовим колегом били су поверљиви. Али став Москве дан раније у Женеви јавно је изнео министар иностраних послова Сергеј Лавров за време својих посета Кини и Вијетнаму 15. и 16. априла.

- Не може се једном руком позивати на дијалог, а другом издавати злочиначка наредба о коришћењу армије против сопственог народа, при томе позивајући УН да учествују у тим крвавим дејствима. То ни на шта не личи! Смишљају се бајке за оправдање својих агресивних замисли, приписују се сви могући и немогући греси Руској Федерацији, која је тобоже све то организовала и реализује. Већу бесмислицу нисам чуо!

Уопште, уочи сусрета испоставило се да само Москва има јасно практично упутство за регулисање кризе: разоружање незаконитих формација, уставна реформа, референдум о државном уређењу, осигурање језичких права становништва. Ни САД, ни ЕУ, тим пре Кијев, немају јасан програм осим захтева потпуне „предаје“ Украјине ултрарадикалима и неонацистима који су власт отели за време пуча. Москва се још увек нада да ће се договорити са САД и ЕУ у Женеви. Кремљ одлично схвата да је бесмислено преговарати са кијевском хунтом коју потпуно контролише Запад. Испашће да ће „квартет“ у Женеви зависити управо од САД и Брисела.

Андреј Федјашин,

Читајте више наУкрајина из минута у минут