Ново рођење острва у Мору Лаптевих

20-04-2014 10:38:33 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У Мору Лаптевих, код обала Јакутије, пронађено је ново острво. Научници сматрају да се оно појавило на месту где је некада било острво Васиљевско, нестало под водом пре више од 80 година. Поново пронађени део копна не би требало да нестане, убеђени су експерти, а после истраживања оно ће се појавити и на карти Русије.

На фотографијама направљеним из хеликоптера јасно се види обрис новог острва – греда у облику српа чији се крајеви спајају, формирајући лагуну. Први пут су га приметили прошле јесени. Пилоти, летећи изнад Мора Лаптевих, обратили су пажњу на део копна у мору, не указан на картама. Они су фиксирали координате новог острва и почели да га прате. За зиму оно је значајно порасло, рекао је за Глас Русије инжењер, хидробиолог Тиксгидромета Александар Гуков.

- Сада се види да су то нагомилане санте усред равног леденог поља. Ове санте су формирале греде које подвлаче контуру узвишеног терена. Али очигледно да се ово острво од краја јесени подизало изнад површине воде и лед се нагомилао на њему, у виду високих санти од 10 метара. То потврђује да је овде пилитки и очигледно је да острво постоји до данас, са њим се ништа није десило, на лето ће се такође уздизати изнад површине воде.

Научници сматрају да се ново острво појавило на месту Васиљевског острва, које је било откривено и унето на карте 1814. године. Оно је припадало архипелагу Новосибирских острва. Према материјалима Ходрографске експедиције Северног Леденог океана с почетка прошлог века, дужина Васиљевског острва је износила око 4,5 километара, висина обала достизала је 15 метара. Ипак чак таква висина обала није спасла острво, и њега су временом разбили таласи. А 1936. године потпуно је нестало.

Ново острво је много мање по величини – око 150 пута 150 метара. У арктичким морима појава и нестанак делова копна честа је појава, истиче водећи научни сарадник Института за географију РАН Андреј Глазовски.

- У Арктику острва се појављују на рачун тога што морски лед који се креће по плићаку може да нагомилава такве греде. Понекада ове греде могу да се појављују изнад воде, формирајући мала острвца. Она су углавном кратког века. Али могу такође да постоје. То је један начин формирања. Други су чисто ледена острва. Када ледена санта или морски лед падне на дно и тамо се учврсти. Трећи начин су вулкани који у арктичком приобалном појасу могу да стварају такву надградњу у виду острва или копна које вири из плићака.

Тајну порекла новог острва у Мору Лаптевих научници планирају да утврде ускоро. За лето је планирана међународна експедиција. Научници Уст-Ленског националног парка, Арктичког и Антарктичког Научно-истраживачког института Росгидромета, Потсдамское филијале Инстута за поларна и поморска истраживања ће се искрцати на острво, како би узели узорке тла, одредили старост тла, као и геоморфолошке параметре. После широких истраживања оство ће се појавити на карти Русије.

Светлана Калмикова,