Бугарски ученици у Москви као код куће

20-04-2014 10:36:33 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Зид санкција које Запад усрдно гради око Русије изгледа не прихватају сви у Европи за озбиљно. А понекад уопште и не обраћају на њега пажњу.

Иначе како објаснити чињеницу да управо ових дана на иницијативу бугарске стране обновљен је програм Школе – партнери Москве и Софије, који су својевремено потписале власти обе престонице. После паузе од неколико година у Москву је стигла група ученика софијске школе Вилијам Гладстон са интензивним учењем руског. То су деца од 11-13 година које прати наставник руског Јевгенија Стојнева.

- Било је много заинтересованих, али одабрали смо за пут најбоље. Не само одликаше, већ и победнике разних олимпијада у руком и књижевности. Тако су у групи две девојчице које су победиле на конкурсу посвећеном 200-годишњици рођења Михаила Љермонтова, њега је наша школа организовала ове године. Чуди ме како су лако нашли заједнички језик са московским ученицима наши ученици. Мада у живом разговору они вероватно осећају тешкоће, зато добро схватају све што говоре водичи.

Како се испоставило, у софијској школи Вилијам Гладстон руски учи 200 ученика. Зашто их родитељи усмеравају на то? Углавном из практичних разлога: везују будућност деце са радом на руском тржишту, у мешовитим бугарско-руским компанијама. Уз то добијање Међународног сертификата о владању руским језиком даје предност приликом уписа на факултет на Западу. Али постоји и други фактор – руски се просто веома допада! Желе да читају рускекњиге, гледају и разумеју руске филмове. Свега по подацима Россотрудњичества за 2012. годину у Бугарској је било 8 универзитета, 45 школа и чак 5 дечијих вртића где се учио руски.

Нема ли одбацивања руског језика због догађаја у Украјини? Јевгенија Стојнева је одговорила кратко: Нема нема, језик је једно, а политика сасвим друго! Није склона да меша политику и образовање ни њена колегиница, директор московске школе бр. 1441 Наталија Кузњецова:

- Школа мисли пре о будућности деце, а не о тренутном. Деца другачије од одраслих прихватају свет, не улазе у политику. О каквим санкцијама да им се прича? Да кажем искрено, ја такве инструкције нисам добила. Инструкције да одржим час о правилима у саобраћају имам. И са задовољством ћу их испунити. У нашој школи, а она је у центру Москве, уче деца разних националности и конфесија. Осим Руса – Пољаци, Таџици, Арапи, значи православни, католици, муслимани. Са тим људским конгломератом треба радити пажљиво да се од малена не би сејала мржња. Па и да деца не осећају разлике међу собом.

Надежда Кузњецова добила је идеју да за Фонд Руски светорганизује у словенским земљама курсеве унапређења квалификације за наставнике руског. И још да се одржи онлајн олимпијада у руском међу омладином Бугарске, Србије, Пољске, Чешке. А победници да се позову у Москву, да се упознају. Руски треба да спаја народе.

Гајане Ханова,