У Кијеву формиран лустрациони комитет

19-04-2014 07:44:38 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


У Кијеву је формиран лустрациони комитет чији је циљ борба против непријатеља народа. Нова структура је већ почела да саставља спискове државних службеника и безбедносних лица која не признају актуелну власт или на неки начин су учестовали у сукобима са активистима мајдана.

Руски правобраниоци су се обратили УН и ОЕБС-у са молбом да се не допусте политички обрачуни у Кијеву. У међувремену, док међународне организације затварају очи пред дешавањима, у Украјини се дешавају напади на слободу говора, забрањује се руским новинарима да раде на територији земље.

У Кијеву је почео да се саставља списак непријатеља народа на који ће доспети сви који се не слажу са новим властима. Тиме се бави лустрациони комитет Никада поново. Активисти ове структуре позивају људе да се на интернет-страници организације пријављују у агенцију лустрације, као и да проширују списак осумњичених. Говори доктор политичких наука Владимир Штољ.

- Сви лустрациони комитети, ма каквим добрим намерама да се не прикривају, постају неконтролисани. Узмимо организације терориста које постају мал те не државне оружане снаге, опремљене најсавременијим оружјем, намењене за кршење људских права. Последице за саму Украјину могу да буду непредвидиве.

Сада је на лустрационом списку преко 60 грађана Украјине. Међу њима су сарадници органа реда, судије, тужиоци, адвокати. На сајту су указани сви њихови лични подаци: презимена, имена, фотографије, радна места, телефони. Оно за шта оптужују ове људе предтавници лустрационог комитета називају никако другачије до „злочини“. Такве као што су „био је кадар Партије региона“, „залагао се за повећање тарифа за превоз“, „ширила дезинформације о активистима мајдана“, говори директор Међународног института за најновије државе Алексеј Мартинов.

- Људска права у Украјини се крше, грубо се потиру. И не само елементарна права безбедности, заштите од физичког обрачуна, слободе кретања. Већ и фундаментална права, на пример, право на изражавање свог мишљења, право на веродостојно информисање.

То што власти Кијева нападају слободу говора, потврђују догађаји последњих дана. Јуче су руским новинарима отказали визу за улазак у Украјину. Истина, мисија посматрача ОЕБС-а која се тренутно налази у Кијеву никаква кршења људских права није открила. Међународним организацијама је повољно да затварају очи пред оним што се дешава, наставља Алексеј Мартинов.

- ОЕБС и остале међународне организације својеврсни су информациони и технолошки спонзори оног хаоса који се дешава у Украјини. Њихов главни задатак данас је да на све начине спроведу изборе, како би придали бар неку легитимност оним државним структурама које постоје у Украјини.

Међутим, руски правобраниоци обратили су се УН и ОЕБС-у са молбом да се хитно умешају и обуставе гоњење грађана Украјине који су вршили службену дужност или не слажу се са новом влашћу. За сада реакција од стране међународних организација није уследила.

Ксенија Мељникова,