Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Књиге – путовања

Књиге – путовања

19-04-2014 07:39:02 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Врло често, посебно кад је ружно време, пожелиш да одеш у топле крајеве, у друге земље. Или, једноставно, на одмор, али посао, и Бог зна шта све не, ти не дају. Како изаћи из те ситуације? Отворити одговарајућу књигу, легнеш на кауч и прелазиш стотине и хиљаде километара. И не морају да се читају туристички водичи о егзотичним земљама или разгледају фотографије из неког часописа о туризму. Може да се узме добар роман и утоне у путничку атмосферу.

На путовањима се често дешава нешто необично и таква путовања се дуго памте. Познати хумориста Марк Твен је одлучио да целу књигу посвети таквим путовањима: читајте „Наивчине на путовању“. Аутор описује путовање из САД у Палестину, преко Марсеја и Париза, Сицилије и Грчке, са посетом Одеси и Севастопољу. „То је само прича о веселом путовању, али и она има свој циљ: да покаже читаоцу како би он видео Европу и Исток, ако би их видео својим очима, а не очима оних који су тамо били пре њега“, тако своје дело описује аутор.

Ако желите авантуре, можете отићи на Хаити. „Експедиција Кон Тики“ Тора Хејердала говори о једном од најнеобичнијих путовања у светској историји: тромесечном сплаварењу из Перуа у Полинезију, у ком је учествовао и сам аутор – истраживач, научник-антрополог, велики љубитељ авантура.

Ако тражите источни средоземни шарм, онда саветујем да упловите у сочну прозу турског добитника Нобелове награде за књижевност Орхана Памука. „Истанбул“ – то је роман мемоарског типа о предивном, према мишљењу самог аутора, граду на земљу – Истанбулу. Писац прича о историји града, упознаје нас са његовим становницима, показује џамије и градске сокаке, османске виле и, наравно, море.

Ако вам је доста радозналости, можете прочитати „Заборављено краљевство“ писца-путника, руског емигранта Петра Гуларта. У својој књизи је описао живот кинеског града Лијианг 40-х година, који се налази у јужној Кини, у бившем краљевству народа Накси. Књиге су написане на енглеском језику и доступне широком читалачком кругу.

Из Кине прелазимо у Индију: књижевни специјалиста за ову земљу – Радјард Киплинг, аутор „Књиге о џунгли“. У роману „Ким“ описује путовање дечака-шпијуна у неколико облика по шароликој Индији:он је час Европљанин, час Индус, час муслиман, час сиромах, час аристократа.

Француз Мишел Уелбек је покушао да открије унутрашњост туристичког Тајланда, често аморалног, циничног, са девојкама за провод, секс-туризмом, егзистенцијалном тугом и опасним авантурама. Кажу, да сви који иду у Тајланд, треба да прочитају „Платформу“.

Јапан се добро истражује са романом Јасунари Кавабате „Снежна земља“, где је љубавна линија представљена снежним декорацијама острва Хоншу. Испод спољашње јапанске уздржаности се крију озбиљне страсти. Међутим, та црта јапанског карактера је Европљанима већ позната.

Да би додирнули Колумбију помоћи ће вам чаробна џунгла „Сто година самоће“ Габријела Гарсије Маркеса. Целокупна фабула романа се одвија у граду Макондо, где живи неколико генерација рода Буендија. Историјски догађаји у Колумбији – грађански рат између политичких партија, убиство радника на плантажама банана и још много тога је испричано у овој тужној причи самоће.

Роман Џона Максвела Куција „Срамота“ нам прича о животу јужне Африке. У роману се говори о животу професора књижевности, који је истеран из Кејптаунског универзитета и приморан је да преживљава конфликт цивилизације и ропства. Куци је добитник Нобелове награде за књижевност 2003. године.

Љубитеље дугог читања чека „Уликс“ Џемса Џојса. На девет стотина станица романа је испричан само један дан из живота Леополда Блума, који он проводи у издаваштву, градским кафићима, на сахранама, у породилишту. Путовање по Даблину се разраста до светских размера, а фабула романа отворено и скривено подсећа на „Одисеју“ Хомера, велики еп, посвећен путовању.

Списак може да иде у бесконачност: Самерсет Мом „Месец и стопарац“ (Хаити), Хемингвеј „Старац и море“ (Куба), Сибил Бедфорд „Мексичка одисеја“ (Мексико), Брус Чатвин „Путеви песама“ (Аустралија), Теофил Готје „Путовање у Русију“, Волфганг Бушер „Берлин-Москва“. У принципу, са књигама можете путовати куд вам душа пожели.

Марија Фјодорова,