Кијев уводи ред у „источном протекторату“ - ствари лоше изгледају

19-04-2014 06:44:56 | | Глас Русије, фото: RIA Novosti/ Михаил Маркив/ vostok.rs |


Такозвани в.д. председника Украјине Александар Турчинов је дао налог да се расформира једина ваздушно-десантна бригада у земљи (лоцирана је у Дњепропетровску, на истоку Украјине), чији су војници одбили да учествују у гушењу немира у суседној Доњецкој области. По изјави Турчинова војници који су одбили да пуцају у сопствени народ су „испољили кукавичлук“.

Истовремено, Врховна рада предлаже да се укине одлука која је донета прошле године, о преласку на служење војног рока по уговору и да се грађани поново позову на службу. Лидер националистичке партије „Слобода“ Олег Тјагнибок је позвао на вршење обуке добровољаца у војним јединицама, као и на усвајање закона по којем ће цивилна лица моћи да користе оружје: „Зашто миран народ не може да се наоружа?“

Запањујуће је колико дејства кијевске власти сад de facto подсећају на акције колонијалних администрација негде у Индији, Белгијском Конгу, Индокини или Јужној Родезији из прошлог или чак претпрошлог века. Кијев који је изгубио поверење у локалну „домородачку војску“ хитно припрема лојалне снаге полубандитске Народне гарде и верне јединице из националистичких западних области земље за гушење мирних манифестација. Управо тако су енглеска, француска или белгијска метропола уводиле ред у побуњеним прекоморским поседима.

Међу руским аналитичарима још увек нема јединственог мишљења о природи актуелне кијевске власти због тога што она засад није ништа друго него полуфабрикат и једноставно је смешно говорити о „мајданској хунти“ као о влади. Једни стручњаци се слажу с тим да се Кијев већ претвара у „колонијалну администрацију“, а Доњецк и Луганск покушавају да учине својим „подмандатним територијама“. Други сматрају да се метаморфоза још није завршила.

Планирана колонизација Украјине је од прошле године почела да улази у завршни стадијум, сматра директор Центра за украјинистику и белорусистику МДУ „Ломоносов“ Богдан Беспалко. И да Русија није осујетила планове САД, ЕУ и НАТО, до краја године би „колонијално освајање“ Украјине било завршено:

- Увек сам тврдио да је споразум о придруживању ЕУ чисто колонијалног карактера. И оне снаге које се залажу за овај споразум у суштини лобирају колонизацију Украјине. Значајан део европских земаља, посебно на истоку, су такође колоније. Само с већим привилегијама. Украјина би у овом низу заузимала последње место. То је територија која највише стагнира и која би била претворена у резервоар најјефтиније радне снаге и поље за продају европске робе која има најмању прођу. Зато се садашњи управљачи Украјине који су на власт дошли захваљујући пучу, управо и могу сматрати за колонијалну или окупациону администрацију.

Засад је преурањено говорити о кијевској администрацији као о „колонијалној“, каже са своје стране професор Руског државног универзитета Александар Гушчин. Али, ова администрација у потпуности зависи од Вашингтона.

- Кијевска администрација се практично налази под потпуном контролом Американаца. Без усаглашавања с Американцима се практично не доносе озбиљне одлуке. Ово се дешава на нивоу СБУ (Служба безбедности Украјине), где су Американци врло заступљени и у којој се налазе амерички агенти. Постоје чак и информације о томе да је садашњи руководилац СБУ Наливајченко повезан с америчким специјалним службама. Исто се одвија и на линији других надлештава.

Очигледно је да кијевским властима консултације даје лично директор ЦИА Џон Бренан. Он је инкогнито долетео у Кијев прошле недеље, али је „откривен“ и Бела кућа је званично потврдила тај податак. Већ сутрадан након Бренанове посете Кијев је објавио почетак „чишћења“ источних области и југа земље од такозваних „терориста“.

Тешко је да збуњени кијевски управљачи могу да смисле бољу кандидатуру од Бренана. Он је дуго времена био на челу једне од приватних компанија САД, специјализоване за прикупљање обавештајних података и разраду антитерористичких и антипобуњеничких операција. У Украјини сад по подацима британских и америчких медија, већ делују најамници америчких приватних војних компанија Greystone и Academi.

Власти Кијева могу да „сузбију“ протест, али нису у стању да га превладају, уверен је Александар Гушчин:

- У краткорочној перспективи кијевске власти ће вероватно успети да угуше активну фазу протеста. Имају шансе за то. Али ово у дугорочној перспективи неће довести до јединства земље. Ако буде локализован протест на Истоку, то је једна ствар. Али ако се протест прошири на југ, на Херсонес, Одесу и Николајев, кијевским властима ће бити прилично тешко.

У сваком случају, стручњаци сматрају да се Кијев вероватно неће одлучити да појача деловање силе на истоку земље уочи посете потпредседника САД Џоа Бајдена. Он ће у Украјину допутовати 22. априла.

Андреј Федјашин,