Роскосмос – НАСА: потпуни раскид?

18-04-2014 11:13:37 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Одбијање сарадње са Русијом од стране НАСА пре свега ће нанети штету САД и њиховом космичком програму. Уколико и буде добитника, онда су то приватне фирме космичке технике. Користећи кримску тему, њихови лобисти покушаће да убеде Конгрес да издваја већа средства за потребе НАСА, самим тим – за своје пројекте.

НАСА је добила функцију бича, да се кажњава Русија за Крим. Интернет издање The Verge објављује интерни циркулар агенције, који налаже да се прекину контакти са руским колегама на све теме, осим МКС. Тврди се, да је такву директиву агенција добила из Беле куће. Међутим смањење веза са Русијом прети будућим свемирским програмима управо САД,- износи уверење амерички научник, стручњак за ракете, писац Џејмс Оберг. Уколико нешто одбијете у вези свемира, није лако вратити се назад, - рекао је он за The Verge.

Зависност САД од Русије у области космоса, пре свега је везана за две ствари. Американци без Сојуза не могу своје астронауте да достављају на МКС: до 2017. године не планирају се летови приватних бродова са посадом. Осим тога НАСА намерава да гради нову тешку ракету на руским моторима РД-180 (већ су куповани за ракете Атлас). Уколико Русија предузме реципрочне мере, онда ће искористити најболнија места, сматра директор међународних пројеката Института националне стратегије Јуриј Солозобов.

- Уколико нама кажу санкције, ми ћемо исто да изговоримо тако дивну реч санкције. Да ударимо по астронаутичком програму САД и њиховој будућој ракети-носачу. Видећемо која ће бука најпре одјекнути у Хјустону, а затим у Вашингтону.

Већ потписани уговори за испоруку РД-180 или куповину места за астронауте НАСА на бродовима Сојуз неће бити неодолива препрека. Када је реч о санкцијама, долази до дејства политичке више силе. Истина, како каже у наставку експерт, постоје и други начини.

Увек постоји могућност, на пример, да се отпочне са превентивним сервисом система управљања ракете, да се нађу неки разлози, реопремање лансирних рампи. Или замена конструкције ракете.

Осим тога можемо се позивати на друге партнере,- сматра професор катедре ориенталистике МГИМО (Московског државног универзитета међунардних односа) Сергеј Дружиловски.

- Иран је спреман за сарадњу и да издвоји средства за космос. Постоји још низ земаља, који ће се са задовољством укључити у наш програм.

На Црвеној планети ради марсоход Куриозити, који је опремљен руским инструментима. Њихови подаци стижу од америчких колега у Москву. Комуникације научника и размена резултата заједничких експеримената такође ће страдати,- упозорава водећи научни сарадник лабораторије спектроскопије ИКИ РАН Максим Литвак.

- Забране комуникација електронском поштом сарадника НАСА и Роскосмоса. У овој ситуацији раде научници са обе стране. Са наше стране – Институт космичких истраживања, са њихове – Лабораторија реактивног кретања. Тако да нити ми, нити они тренутно не схватају у шта ће се то претворити.

Данашњи конфликт одговара приватним фирмама за космичку технику. Они ће имати више шанси за добијање потребих средстава за своје пројекте. Конгресмени ће радије финансирати прогаме приватних свемирских бродова НАСА.

Основно је сада питање, да ли ће доћи до потпуног раскида у космичкој области. Експерти подсећају, да у самом јеку хладног рата, политичке несугласице нису биле сметња за две земље, а да не остваре спајање Сојуза и Аполо.

Борис Павлишчев,