У орбиту лансиран први «стражар»

18-04-2014 10:48:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Сателит за даљинско сондирање Земље Sentinel 1A данас лансиран с космодрома Куру у Фанцуској Гвајани уз помоћ ракете-носача „Сојуз“. Ово је прво лансирање по европском програму за мониторинг Земље Copernicus. За годину дана Sentinel-1A треба да се придружи сличан апарат Sentinel-1B, а у програму је предвиђено укупно пет типова апарата, чије је лансирање планирано све до 2020. године.

Програм Sentinel, у преводу „стражар“ обједињује различите апарате намењене мониторингу Земље у оквиру европског програма Copernicus. Sentinel-1 је космички комплекс од два апарата на поларној орбити висине од скоро 700 км. Други сателит комплекса биће послат у космос наредне године. Планирано време рада је најмање 7 година. У њихов задатак спада радарско посматрање Земље. Комплекс наставља традицију ранијих европских апарата за мониторинг Земље (на пример, легендарног Envisat, који је у космосу радио 10 година), али их превазилази по географском покривању, брзини преноса података и поузданости.

Подаци овог апарата ће се, између осталог, користити за мониторинг леда на Арктику, посматрање океана, између осталог, нафтних мрља, за мониторинг копна, картирање Земље ради посматрања шумских масива, водених ресурса и тла, и безусловно, за упозоравање и мониторинг у ванредним ситуацијама. Информације Sentinel-1 ће се у случају потребе достављати у оквиру међународне Повеље „Космос и природне непогоде“.

Први Sentinel-1 је лансиран у космос уз помоћ ракете-носача „Сојуз“ с космодрома Куру у Француској Гвајани (ово је седмо лансирање руке ракете с европског космодрома).

Ове године у орбиту треба да буду лансирани први апарати комплекса Sentinel-2 за оптичко снимање Земље у високој резолуцији и Sentinel-3, који ће достављати оптичке, радарске и алтиметричке информације. „Четврти“ и „пети“ „стражар“ ће у космос кренути знатно касније – 2020. године и после тога. Ни један ни други нису самостални сателити, већ комплекси научне апаратуре на апаратима Meteosat Third Generation и MetOp Second Generation, који су намењени испитивању састава Земљине атмосфере.

Лансирање апарата Sentinel Европска космичка агенција описује као почетак нове ере у сателитском мониторингу Земље. Као прво, до сада је прикупљен солидан – у току неколико деценија – материјал претходних посматрања. Као друго, модерне технологије омогућавају посматрања Земље високог квалитета и у доброј резолуцији. И као треће, модерна средства за обраду и преношење информација могу да „самељу“ велику количину података, што омогућује добијање информација потпуно другачијег квалитета на излазу.

Заправо, програм Copernicus (раније познат под абревијатуром GMES, Global Monitoring form Environment and Security, „Глобални мониторинг природне средине и безбедности“), који обједињује сателитске и надземне податке, као и средства за њихово добијање и обраду, која су усмерена управо на то да се корисницима доставе сателитске информације у максимално згодном облику. Осим тога, сами подаци су општеодступни и бесплатни, што их чини важним испоручиоцем информација за велико мноштво система за обраду и достављање сателитских информација, које се ни из далека не ограничавају само Европом.

Олга Закутњаја,