Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Најјачи човек Египта

Најјачи човек Египта

17-04-2014 05:52:59 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Аутор пет рекорда снаге из Гинисове књиге, Египћанин Мухамед Хасан причао је за Глас Русије о својој филозофији тренинга и о наредним плановима.

Осим пет помена у Гинисовој књизи рекорда, Мухамед Хасан је победник бескрајног броја међународних конкурса и предавач два каирска универзитета. Тако да не треба мислити да су снажни људи само физички снажни. Сам рекордер је уверен да духовна снага треба да стоји на првом месту.

- Рођен сам на југу Египта, у граду Кена, сада живим у Каиру. Овде држим предавања о психологији и алтернативној енергетици на Каирском универзитету и Универзитету Ајн Шамс. Имам о чему да разговарам са студентима. Већ низ година покушавам да осмислим суштину својих способности које у многоме чуде мене самог.

Можда то звучи превише патосно, али ја покушавам да се разаберем у односу телесног и духовног начела: у чему је улога духа, а у чему тела. И долазим до закључка да је духовно начело ипак првобитно.

Физичке вежбе су саме по себи потребне сваком човеку. На, на рпимер, тренирам три дана недељно. Некоме то боље полази за руком, неком горе. Зашто, велико је питање.

Код мене је, на пример, физичка снага почела да се појављује кад сам био још дете, тако да је то у извесном смислу дар Божји. Овај дар се појавио у детињству када ми је мама давала новчиће и слала по хлеб. Када сам ишао до продавнице од досаде сам савијао и враћао новчиће у претходни положај. Пекар ме је грдио када сам му давао ове паре и није веровато да дечак може нешто тако да уради. Тада сам имао 12-13. година.

Затим сам почео да се бавим боксом, зато што је мој отац био шампион у боксу и од детињства сам волео тај спорт. И ха бих постао шампион, али из бокса сам мора да одем. Нисам могао да унаказим друге људе, спортисте као што сам и сам. Све време сам морао да ударам са пола снаге. И све једно су моји партнери имали преломе, потресе мозга.

Морао сам некуд да се преоријентишем и отишао сам на међународне конкурсе снаге. Направио сам снимке и послао организаторима. Прво су ме позвали на либанску етапу 1988. године. На том конкурсу сам повукао 15 камиона спојених између себе и заузео прво место. На другом конкурсу 1990. сам повукао већ 25 камиона.

То је био ваш први светски рекорд?

Да, уз то то је био први овакав рекорд који је поставио Египћанин. али сада када се сећам тих 25 камиона, самом ми дође смешно. У Каиру сам последњих пут повукао 175 спојених камиона. Улазио сам у Гинисову књигу рекорда 5 пута. Последњи рекорд сам постаиво 19.марта. Први пут у свету сам повукао зубима авион ДЦ9. Овај авион је тежак 85 тона, а са горивом 105. Ја сам захвалан свима кој су ме пдоржали за време припреме за рекорд. Између осталог министру цивилне авијације и дирекцији Каирског аеродром акоја ми је дала своју дозволу за припрему и постављање рекорда.

Какви су вам планови за будућност?

Желим да посетим Руисју. Ми Египћани дубоко поштујемо и волимо Русију, зато што памтимо подршку коју су нам увек пружали Руси. Планирам да организујем шоу у Русији као симбол пријатељства између Русије и Египта. Ако дозволе, било би одлично да повучем неки авион у Русији!

Сада тренирам на великом авиону Боинг-777, који је тежак око 500 тона. То радим на каирском аеродрому. Када сам први пут видео ову летелицу, искрено говорећи уплашио сам се. Али ипак сам решио да пробам. Сада сам већ почео тренинг и надам се да ћу га померити са места. Тако да пратите вести!

Амру Омран,