Мигранти из Украјине ће бити захвални Европи

17-04-2014 04:04:59 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Vladimir Yaitskiy/cc-by/ vo |


Украјина приређује Европи све више проблема. Земље чланице ЕУ плаше се да ће у скорије време из Украјине у ЕУ нагрнути радни мигранти.

Сада европљани ломе главу шта да раде са масовном миграцијом из афричких земаља. А узимајући у обзир нестабилну економску ситуацију, Украјинци ће вероватно појачати главобољу ЕУ. Ипак, по мишљењу аналитичара Руског хуманитарног државног универзитета Александра Гушчина, радна миграција из Украјине у ЕУ одавно тече пуном паром:

- Становништво западне Украјине у великој маси већ је отишло у Европу на зараду. Може да се ради о стотинама хиљада, ако не о милионима људи.

Први талас украјинске радне миграције пао је на средину 90-их година. Ипак сада се ситуација у земљи развијала тако да ће Украјинци поново напуштати родну земљу у трагању за бољим животом, сматра доцент катедре за политикологију и социологију Руског економског универзитета Плеханов Александар Перенџијев:

- Масовно истраживање Државног статистичког завода и Института за демографију Националне академије наука Украјине показало је: од јануара 2010. године до срдине јуна 2012. године у иностранству се на привременом раду налазило преко милион грађана земље. Ипак у штампи се сусрећу и веће цифре – од 3 до 5 милиона људи. У отвореним изворима може се наћи схема према којој се Украјинци сналазе на Западу. Најчешће долазе у Европу као туристи, и нелегално остају тамо, траже посао. После тога добијају специјалну дозволу за дуготрајни боравак у земљи под условом да послодавац склопи са њим уговор и обавезује се да плати за њега порез.

Ипак у датом тренутку саме чланице Уније имају доста својих проблема. А са мигрантима из Источне Европе они ће се само увећати, сматра Алексаднар Перенџијев:

- Земље ЕУ, коначно, схватиће да то што су оне заговарале у Украјини, вратиће им се као бумеранг. Шта више Украјинци најчешће раде у сфери сиве економије и зато морају да имају посла са криминалним круговима. Тога би ЕУ требало да се прибојава.

Сада је тешко да се прогнозира даљи развој догађаја у Украјини. Али и тако је јасно да земља која се налази пред банкротством тешко да је привлачна чак за сопствене грађане.

Кира Калинина,