Реверс се распршио као облаци на небу

10-04-2014 04:36:43 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Словачка је изјавила да не може у потпуности извршити реверс гаса у Украјину, То је резултат пуно на широко рекламираних словачко-украјинских преговора, који су одржани у Бриселу. Сага о спасилачком „словачком гасу“, који би заједно са реверсом из Мађарске, Пољске, можда, и Румуније требало да спаси Украјину од руских испорука, траје дуго.

То је почело још за време владе Виктора Јануковича. Али, тема је, из очигледних разлога, посебну тежину добила ових дана. Према мишљењу генералног директора Фонда за националну енергетску безбедност Константина Симонова:

- „Реверс, т.ј. транзит руског гаса у супротном правцу на територију Украјине, који стиже у Словачку, се показао као само још један мит“.

Причу са реверсом је вештачки измислила украјинска стана, како би доказала реалистичност курса диверсификације испорука, т.ј. одустајање од руског гаса. У ствари, ради се о тој истој руској сировини, која иде у Европу преко Украјине, „Северног тока“, система гасовода у источној Европи, сматра стручњак:

- „Кијев машта да га добија не природним путем, преко своје источне границе, а кривим шемама. Зашто? То ће, наводно, бити јефтиније. И овде се срећемо са другим митом, о цени. Тврде да ће куповина од Словачке Украјини уштедети 100 и више долара за хиљаду кубних метара. Али, цене реверсног гаса зависе од тржишта и колебају се. Прошле године, на пример, тржишна цена гаса је периодично била већа од цене на основу дугорочних уговора са Гаспромом. И, на крају, мит број три. Он се односи на количину реверсног гаса, којим Украјинци желе да замене руску сировину. Али, где је тај озбиљни канал за куповину великих количина гаса? Да би се добио, потребно је користити гасовод и у аверсном и у реверсном правцу. Или га окренути у супротном правцу. А, то није реално!“

Украјини је прошле године било потребно 50 милијарди кубних метара гаса. Земља је више од половине купила од Гаспрома, остало је покрила за рачун реекспорта из Европе и властитих резерви. Украјина рачуна да би реверс из Словачке могао да јој даје 10-12 милијарди кубних метара годишње. Говори се и о изградњи малог реверсног гасовода од мерне станице у месту Велке Капушани. Међутим, Словачка не жели да за њега плати 20 милиона евра и предлаже Украјини да то уради. А, Словаци за сада чак не пуштају украјинске стручњаке на територију станице, где би они хтели да проучавају услове реверса, да се упознају са техничком документацијом и самим гасоводом…

Укратко, много се прича, а мало ради. Двосмислену позицију Словачке у овој причи објашњава Консантин Симонов:

- „Знајући за врло негативан став Русије према реверсу гаса у Украјину, Словаци једноставно не желе да руше тај транзитни бизнис, да се свађају са Гаспромом, јер би то за њих било самоубиство. Дугорочни руско-словачки гасни споразуми су предмет комерцијалне тајне. Али, све изгледа тако да Словачка има писмене, а могуће, и усмене обавезе према партнеру, које би реверс угрозио. Постоји ризик од пенала. Треба ли Словачкој таква главобоља?“

У било ком случају, без правних консултација са Русима, ни физички реверс, а тим пре виртуелни (обрачун на граници, што Гаспром карактерише као крађу) у украјинском правцу је немогуће организовати. Међутим, из Кијева и Брисела све време уверавају да ће се све ускоро помаћи са мртве тачке. Европски комесар за енергетику Гунтер Етингер је чак навео рок: 6-8 месеци. Наводно, толико је потребно да би се организовао физички реверс и да би се почело са испорукама крајем 2014. године…Експерт подсећа:

- „Господин Етингер од 1. новембра више неће бити европски комесар. Он само покушава да покаже како је још способан за озбиљне одлуке. Само ће његов наследник морати да плаћа глупости, које би он могао да направи. Европа је увукла Словачку у најглупљу причу, у економски и технолошки апсурд са реверсом у Украјину. Мислим да су Словаци довољно паметни да се дистанцирају од ове политичке игре“.

Истовремено, амбасадор Русије у ЕУ Владимир Чижов је изјавио:

- „Организација реверсних испорука из Словачке или Мађарске у Украјину ће се сматрати кршењем постојећих договора са Гаспромом и довешће до престанка испорука из Русије у земље Европске уније“.

Дакле, да ли је вредно ризиковати?

Гакане Ханова,