Бугарски парламент намерава да своју деоницу Јужни ток изведе изван Трећег енергетског пакета

09-04-2014 04:35:00 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Посланици желе да озаконе појам „трансграничног гасовода“ што ће делимично ослободити пројекат Гаспрома од европских норми. Европска комисија посумњала је да је Софија у праву.

Бугарске норме противрече нормама ЕУ. Бугарски посланици су у првом кругу усвојили исправке закона о енергетици земље. Промене ће омогућити бугарској деоници Јужног тока, а то је преко 500 километара, да добије статус трансграничног гасовода. То ће руском пројекту дозволити да избегне захтеве Трећег енергетског пакета. Према правилима Гаспром не може да сам управља цевоводом, успоставља тарифе и да пумпа кроз Јужни ток само руски гас. Ова такозвана либерализација чини пројекат Гаспрома још скупљим, сматрају експерти. А цена гасовода и тако није мала – 16 милијарди долара. Да ли су потребни додатни трошкови? Коментарише руководилац аналитичке управе Фонда за националну енергетску безбедност Александар Пасечник.

- Резервисање половине капацитета гасовода за друге испоручиоце гаса јесте слабљење комерцијалне реализације пројекта, отезање његове исплативости и слично. Тачније, половина цеви једноставно ће стајати. Зато што, како се зна, и Гаспром тај став брани, другог гаса у цевоводу поред гаса Гаспрома не може бити. И сви аргументи, између осталог правило резервисања, сувишни су и апсурдни ако се гледа са тачке гледишта испоручиоца.

У суштини, сматрају експерти, овде се очигледно виде два мотива ЕУ. Први је притисак на Гаспром у нади да се издејствују за себе попусти за гас. Други, који се појавио не тако давно, јесте подршка у актуелној ситуацији монопола Украјине као транзитера руског гаса у Европу. Ипак такав распоред не одговара Бугарској. Софија жели да директно осигура себе безбедне испоруке гаса из Русије. Тим пре што је цевовод најбезбеднији и најјефтинији начин за транспорт горива. Уз то, учешће у пројекту Гаспрома за Бугарску је 3,5 милиијарде евра инвестиција, скоро 3 милијарде прилива у државни буџет, попуст на гас и посао за локалне извођаче радова. И сада Бугарска, подржавши руске партнере из Јужног тока, показала се као пуноправни фактор на енергетском тржишту, каже директор аналитичког департмана компаније Алпари Александар Разувајев.

- Решење Бугара је једнозначно победа Гаспрома. Они изводе сарадњу са Гаспромом ван утицаја ЕУ и иступају на преговорима са Гаспромом као суверени фактор. Значи, ако осим Бугарске сличан корак направе све друге земље где треба да прође Јужни ток, Гаспром ће реализовати овај пројекат независно од става Брисела.

Брисел се не слаже са ставом Софије, али је уверен да ће компромис у сваком случају бити нађен.

Олег Обухов,