Санкције САД против Москве тешко да ће имати неке озбиљне последице

07-04-2014 04:31:47 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Санкције САД против Москве, чији је повод прикључење Крима Русији, тешко да ће имати неке озбиљне последице. Што више, сарадњу у многим сферама је просто немогуће обуставити, без обзира на све званичне изјаве, - сматрају руски експерти.

Западни лидери се труде да покажу да у њиховим земљама одобравају увођење санкција против Русије. Уствари је све другачије. У САД-ама и Европи има много оних, који сматрају економска и политичка ограничења према Русији грешком.

У неким земљама ЕУ спор о санкцијама је постао права јабука раздора. Велика Британија и Француска су размениле заједљиве оптужбе у вези са тиме, што Париз није одустао од продаје Русији носача хеликоптера, а Лондон са своје стране није могао да буде узор за Французе да би блокирао активе руских бизнисмена од више милијарди фунти. Немачка, која је одлучније у односу на друге иступала за увођење санкција, опаметила се, те је одлучила да не ствара тешкоће хиљадама немачких фирми, које раде с Русијом.

Америчка бизнимс-заједница покушава да онемогући усвајање одлука, које могу да шкоде економији земље, она је иступила против економских санкција према Русији. Још више становници САД не желе обуставу политичког дијалога између Москве и Вашингтона. Научник оделења евроатлантских истраживања Руског института стратешких истраживања Сергеј Михајлов је уверен да ће сарадња између Русије и САД бити настављена у свим сферама.

- Таквих сфера има много, почев од политичке сфере, сфере међународних односа, где су Русија и САД очигледно заинтересоване за сарадњу. Например, по питању Ирана, Авганистана, мада је НАТО-пакт изјавио да обуставља сарадњу у Авганистану, очигледно је да ће у перспективи, када крајем 2014. године САД почну да повлаче оданде своје снаге, требати најмање координација заједничких руско-америчких акција. Постоји низ техничких питања. Например, Русија је један од највећих добављача титанских делова за америчку изградњу авиона. САД су заинтересоване за очување сарадње у тој сфери.

Осим тога, контактирање у космичкој сфери не може да буде обустављено – Русија је данас монополни превозник космонаута на МКС. Постоји и заједничка контрола ширења нуклеарног оружја и сарадња по питању Блиског Истока и регулисању иранског проблема, - резимира директор Евроазијског комуникативног центра Алексеј Пиљко.

- Не бих обраћао озбиљну пажњу на громке изјаве неких америчких политичара о потпуном раскидању сваке сарадње. Ипак су Русија и САД две земље, које су одговорне за глобалну стабилност. Зато потпуно раскидање сарадње међу њима је немогуће. Биће и сарадња у војној области. После извесног времена ће престати те популистичке изјаве с америчке стране, све ће се вратити рационалистичком прилазу изградњи односа с Русијом.

Експерти су уверени да данас САД могу само да дају политичке изјаве да ће сарадња бити обустављена. Уствари сарадњу с Русијом у решавању међународних проблема САД не могу да избегну – мит о једнополарном свету је већ разбијен.

Ксенија Мељникова,