Руски „суперџет“ за кинеску индустрију

06-04-2014 04:30:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Недавно потписивање меморандума између ЗАО „ Гражданские самолеты Сухого“ ( Цивилни авијација „Сухој“ ) и кинеске компаније „Оубеј“ о продаји кинеској страни 100 авиона SSJ -100 – један је од најзначајнијих догађаја за руску авионску индустрију ове године.

Уговор ће користити даљем развоју једног од најперспективнијих руских пројеката цивилног ваздухопловства.

SSJ -100 је пројектован у складу са новим принцима и радикално се разликује од свих ранијих руских цивилних авиона. Пројекат је остварен у оквиру широке међународне кооперације. Француска компанија Thales испоручује електронику, моторе производи компанија Power Jet – заједничко предузеће руског НПО „Сатурн“ и француске компаније Snecma . Учешће увозних компоненти и материјала премашује 50%. Широка међународна коореперација омогућила је да се побољшају карактеристике авиона и да руски разрађивачи добију на располагање новине из страног искуства.

До данашњег дана изграђено је преко 50 авиона SSJ -100, годишњи темпо производње брзо расте. Планира се да 2014. године буде спремно 40 авиона, а 2015. године – 56. SSJ -100 активно се користи у Русији, Лаосу и Мексику.

Услови руско-кинеског уговора предвиђају осим испоруке авиона, оснивање у Кини, у специјалној зони аеродрома Џенгџоу монтажне производње SSJ -100.

Након склапања лицензионог споразума на $3,54 милијарде, Кинези ће најзад добити свој савремени регионални путнички авион. На тај начин, локализација монтаже SSJ -100 омогућава решавање проблема засићења кинеског тржишта регионалних авиона. Осим тога, производња SSJ -100 може бити полазна тачка за даље кинеске пројекте у области цивилне авијације, уколико се узму у обзир постојећи проблеми са производњом домаћег регионалног авиона ARJ -21.

Велики заједнички пројекат Русије и Кине у области цивилног ваздухопловства такође јача и позиције сваке стране у конкуренцији са монополистима Boeing и Airbus, и да се осећају заштићенијим за случај могућих западних санкција. Развој извоза у Кину руске цивилне високотехнолошке продукције ствара и повољније услове за нове велике аранжмане за испоруку у НР Кину руских сировина и равој нових праваца војно-техничке сарадње.

Василиј Кашин,