Словачки гас у Украјину не жури

02-04-2014 04:22:18 | | Глас Русије, фото: eustream.sk/ vostok.rs |


Лишивши се попуста за руски гас и полашећи се потпуног његовог искључења за неплаћање дугова Гаспрому, Украјина полаже наде у реверс плавог горива из Европе. Пре свега из Словачке, кључне земље у схеми транзита енергетната из Русије у ЕУ.

Почетком марта агенција УНИАН је саопштила да ће Украјина и Словачка потписати споразум о реверсним испорукама гаса до краја априла, и оне ће започети до краја године. Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер при томе је појаснио да за успостављање обратног тока из Словачке потребно је 6-8 месеци, и то је техничко питање – осигурања компјутерских система, као и финансијско. Етингер је говорио и о политичкој компоненти. И она се одмах испољила. Већ 26. марта постало је јасно да Европска комисија није добила од Словачке сагласност за реверсну испоруку 12 милијарди кубних метара гаса у Украјину. Братислава нема сувишних срестава за подршку Кијева, изјавио је премијер Роберт Фицо. Било је речи о 20 милиоја евра, потребних за инвестирање у инфраструктуру за транспорт гаса.

Упорна нежеља Словачке да дели са суседом сировину, а ова прича траје дуго, објашњава се просто. Нико не ћели да квари односе са Гаспромом, са којим у билатералним дугорочним уговорима постоји ограничење капацитета. И Братислава узима у обзир став руског партнера, који одлично иступа против сивих схема вируталног реверса, тачније међусобног обрачунавања гаса на граници.

Уопште опрезност је одлика словачке политике буквално у свему. Она се испољила у оценама деловања Русије у Украјини. За време кампање за избор председника Словачке, а премијер Роберт Фицо је претендовао на високу дужност. њему је пошло за руком да издејствује попуст за руски гас. Разуме се, то се не разглашава, али попуст је попуст. Једном речи, Словаци имају прилично добре односе са руским гасним монополистом. Они и одуговлаче реверс горива у Украјину, без обзира на притисак Брисела.

О томе у ком стадијуму се сада налазе преговори између Словачке, Украјине и ЕУ, саопштио је за Глас Русије секретар за штампу словачке гасне компаније оператера Еустрим Ваграм Чугурјан.

- Сада се одвијају саветовања у Бриселу. Прва тура је већ одржана. Стране су се договориле са учине све што је могуће за успостављање физичког реверса гаса из Словачке у Украјину. Све треба да буде договорено тоом наредних недеља. Више нема речи као раније о изградњи нове цеви, договарају се друге техничке варијанте. Најважније је изградити мерну станицу. Она која постоји ради по сагласности са Гаспромом. А како ми схватамо, он је против реверса у принципу. Потребна је нова мерна станица како би се фиксирао обим гаса који прелази границу у оба смера.

Чугурјан истиче да због реверса у Украјину његова компанија је остала између две ватре – Русије и ЕУ. Немогуће је игнорисати захтеве Брисела, јер Словачка је члан ЕУ. Али и свађати се са ЕУ такође није корисно. Међутм, сазнаје се да од 1. априла због неиспуњења обавеза за отплату дуга с украјинске стране цена руског гаса за њу је увећана до 385,5 долара за хиљаду кубних метара. Да ли ће много добити Кијев ако добије дугоочекивани обрати гас из Словачке? Можда ништа. Цена и обим реверсног гаса купљеног на тржишту колега се, за разлику од уговореног руског. Прошле године Украјина је чак обуставила реверс из Пољске који јој је стизао у мизерним обимима. Гас је на спот тржишту поскупео тада до горње границе и био је скупљи од руског.

Гајане Ханова,