Налазите се на страници > Почетна > Блог > Тешко је бити Ангела Меркел

Тешко је бити Ангела Меркел

16-04-2014 01:18:38 | | Глас Русије, фото: East News/ vostok.rs |


Канцелар Немачке Ангела Меркел је путовала ових дана у Грчку и сада се припрема за посету САД. У Атини је требало да буде речи о изласку Грчке из стања полубанркотства захваљујући немачкој финансијској помоћи.

Али новинаре ова тема је из сасвим јасних разлога мало занимала и медији су прешли на „украјинску кризу“. У Вашингтону госпођу канцелара примиће 1. и 2. маја. Она је хтела да говори о раздражујућим факторима немачко-америчких односа, попут праћења политичара и прислушкивања њеног телефона од стране АНБ САД. Али и у САД вероватно све ће се поново упирати у кијевски мајдан.

Немачког канцелара све што се дешава у Украјини и око ње баца у стање политичке мигрене. Нико у ЕУ не осећа данас такаву нелагодност због кијевског раздражујућег фактора као прва у историји Немачке жена-канцелар. Савезници спољни и домаћи, партнери у трговини, парламентарци присталице и политички противници захтевају од Ангеле Меркел сасвим различите ствари, често дијаметрално супротне. По њој, може се рећи, ударају са свих страна.

САД захтевају од Берлина да сурово казни Русију за Крим. Москва упозорава да ће било какве санкције против РФ одмах изазвати узвратне мере, и то ће болно ударити по самим западним европљанима. И у првом реду, по Немачкој као најкрупнијем трговинско-економском партнеру Москве. Немачки бизнис саветује Ангели Меркел да не повлађава САД и да не чини непромишљене кораке у правцу раскидања веза са Русијом. Јер сва одговорност за осујећивање оправка економије пашће искључиво на њу.

Немачки бизнис је уверен да треба слушати не САД, већ тражити дипломатско регулисање „украјинског проблема“, каже председник комитета за економске односе уа истоком Федералног савеза немачке индустрије Екхард Кордес:

- Ми знамо да се немачка влада креће управо у том правцу. Ако дипломатско или политичко решење не буде нађено, последње средство, наравно, могле би да буду економске санакције. Али понављам, немачки бизнис је уверен да ће нам поћи за руком да то избегнемо.

Екхард Кордес је оповргао тврдње да је за Запад, као и за Немачку, између осталог, било погубно да се нађе у зависности увоза руских енергената.

- Не мислим да је то грешка. Баците поглед у прошлост, једно 40 година уназад. Видећете да Русија ни једном није прекинула своје испоруке енергената на Запад. Тога није било чак ни у најхладније дане „хладног рата“. Они су увек испуњавали обећања и увек су били позудани испоручиоци за Европу.

Према последњим подацима немачког недељника Штерн, 63% Немаца залаже се против трговинско-економских санкција против Москве због Крима. Више од 90% сматра да је недопустив раскид дипломатских односа са Москвом, као што захтевају неки нови чланови ЕУ. Обим трговине између Русије и Немачке за 2013. је износио 76 милијарди евра. Директне немачке инвестиције у економију Русије – 20 милијарди. У РФ ради преко 6 хиљада немачких компанија. У самој Немачкој на руским уговорима се држи преко 300 хиљада радних места.

Врло је сложено замислити да ће Немачка просто тако одсећи од своје економије Русију, сматра потпредседник за извоз једне од највећих немачких компанија грађевинске опреме Renolit Штефан Фридрих:

- Не мислим да ће се неко решити сада да уведе економске санкције против Русије и заустави, рецимо, продају наше продукције. Не зна се како то може да се уради. Ради тога ће требати да се затворе све границе. Ми не видимо да се неко на то спрема.

Како признају европске новине, сада се ствар развија искључиво тако да Меркел, газдарица зоне евра и економије Европе, држи у својим рукама кључ од читавог будућег стања економије континента и од односа Европе са Русијом. Данас је у Европи врло тешко бити Ангела Меркел.

Андреј Федјашин,