Кијев изједначио протестанте са истока Украјине са терористима

16-04-2014 12:56:14 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У низу градова на Истоку Украјине заузете су административне зграде. Највећу пажњу су привукли догађаји у Славјанску, чија је градоначелница изразила подршку протестантима.

Као узвратну меру шеф МУП Арсениј Аваков је објавио о спровођењу контратерористичке операције у Славјанску.

О томе да ће успоставити ред у Славјанску контратерористичком операцијом, Аваков је написао на својој страници на Фејсбуку. Истовремено очевици саопштавају да над градом лете хеликоптери, чује се паљба, самом граду прилазе борна кола. При томе на прилазима граду су противници нових украјинских власти направили барикаде да би онемогућили долазак специјалних снага у Славјанск. Коментар директора Института стратешког планирања и прогнозирања Александра Гусева.

- Била је усвојена одлука, како знамо, о спровођењу контратерористичке операције. Међутим, према коме се она организује? То нису терористи! Каква контратерористичка операција? То су обични људи, конкретни људи су изашли са протестним паролама. Они не желе да живе у фашистичкој држави. Зато чак назив контратерористичка, односно, упућена против терориста, није уместан. То су обични грађани Украјине.

О првим жртвама с обе стране Аваков је саопштио такође на својој страници на социјалној мрежи. Има погинулих и рањених на обе стране.

- С наше је стране убијен официр СБУ, рањен руководилац АТЦ СБУ и још 4 особе, - написао је министар. Осим тога, појавила су се саопштења да је град напустила градоначелница Нели Штепа. Међутим, раније је она изјавила да разуме захтеве људи, који су заузели у Славјанску градско одељење милиције и зграду администрације.

Познајем многе људе, то су наши људи. Они данас истичу своје захтеве о спровођењу референдума. Слажемо се с њима, не могу да им противречим. Данас су нам људи мирно дошли. Они не испољавају агресију према нама. Доњецка милиција није против њих, она је заједно с народом, који је данас дошао. Ми смо мирни народ, нећемо се борити брат против брата.

Ситуацију у Украјини су размотрили шефови спољнополитичких ресора Русије и САД Сергеј Лавров и Џон Кери. Руска страна је изјавила да би четворострани преговори 17. априла могли бити отказани, ако Кијеа примени силу против демонстраната у Доњецкој области. Са своје стране, Кери је оптужио руску страну за насталу ситуацију. Према његовим речима, Москва намерно провоцира нереде и сепаратистичка расположења на југо-истоку Украјине.

Андреј Онтиков,