Лепо је чути Пушкина на србском

13-04-2014 11:13:41 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Стваралачка група из крагујевачке школе „21. октобар“ зачудила је московске колеге чаробном снагом песама, како би рекао Александар Пушкин у поеми „Цигани“. Позоришну поставку по мотивима овог дела србски ученици су приказали на фестивалу Пушкиново пролеће који је одржан у московској школи бр. 353, која носи име великог песника.

Како је објаснио за Глас Русије директор школе 21. октобар Зоран Ранитовић, сарадња са руским колегама започела је прошле године, када је он заједно са директором Школе мира боравио у Москви, а затим су московљани долазили у Крагујевац.

- Направили смо и Пушкиново вече у нашој школи. Наступили су ученици из школе „Пушкин“, а и наши ученици и ученици из других школа у Крагујевцу. Ове године смо четири ученика, три наставника и ја као директор школе кренули у посету и наступили смо на фестивалу представом. То је опет по мотивима Пушкина, поема „Цигани“. Мислим да су је јако добро примили и због тога што можда је један добар део, скоро половина је била песма. Узели смо музику из филма „Цигани лете ка небу“. Једна девојчица је уз пратњу другарица јако лепо отпевала. А остало је било нешто на ромском, нешто на србском језику, али лепо је чути и како на србском језику звучи Пушкин.

Господин Ранитовић је подсетио да у србским школама са Пушкином ученике упознају од детињства: већ са девет година обавезно се обрађује Бајка о златној рибици, а у старијим разредима, наравно, Јевгеније Оњегин и друга дела класика.

Заменик директора московске школе Пушкин Јелена Ахмелкова србским тумачењем „Цигана“ остала је задовољна.

- Представа је испала врло упечатљива, скоро никаквих језичких препрека није било. Могуће да су „Цигани“ дело које је најдоступније за странце, пошто је једноставније него друга Пушкинова дела објаснити га емоцијама, гестовима...

Према речима Јелене Ахмелкове, пријатељство са крагујевачким школама ће се наставити. На пример, у Школи мира желе да направе кабинете разних земаља, између осталог Русије. Они би веома хтели да направимо кутак посвећен Александру Пушкину. За сада је овај пројекат у фази разговора, али сама по себи идеја је добра, истакао је педагог.

Тимур Блохин,