Лавров: Став САД и ЕУ око Украјине "непродуктиван и опасан"

07-04-2014 07:47:13 | | / vostok.rs |


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је критиковао Запад због "подстицања унутрашњих разлика " у Украјини . Министарство спољних послова саопштава да Кијев треба да престане да окривљује Москву за све њихове проблеме.

Историјски гледано , Русија је учинила више од било које друге земље да подржи независну украјинску државу , рекао је Лавров. Ово укључује и субвенције привреде суседа кроз ниске цене енергије за много година.

"Прошлог новембра, на почетку текуће кризе, подржали смо жељу Кијева за хитне консултације између Украјине, Русије и ЕУ да разговарају о усклађивању процеса интеграција. Брисел је то глатко одбио. Овакав став одражава непродуктивну и опасну линију ЕУ и САД поводом украјинског питања. Они су покушавали да приморају Украјину да направи болни избор између истока и запада, додатно потпиријући унутрашње разлике ", саопштава руско МСП.

"Без реалне уставне реформе у Украјини, која ће гарантовати да ће се интереси свих региона узети у обзир кроз федерализацију, а која ће обезбедити њен положај и посебан статус за руски језик, тешко је очекивати стабилност у земљи ", каже се у саопштењу на сајту министарства.

"Престаните да кривите Русију за све проблеме Украјине. Украјински људи желе да чују смислене одговоре од званичног Кијева."