Русија предложила НАТО-у да призна неутрални стаутс Украјине

05-04-2014 01:29:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је предложила северноатлантском блоку да призна неутрални стаутс Украјине- изјавио је након дводневне посете шефа дипломатије алијансе у Бриселу стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

По његовим речима, ширење блока довешће до смањења опште безбедности у свету. А присуство иностраних снага на територији Украјине може да доведе до конфронтације.

У случају да НАТО крене да се шири на исток, Русија ће морати да примени све војно-техничке мере, рекао је Грушко.

Садашње власти у Кијеву тврде да се питање уласка Украјине у НАТО и шта више, размештање војних база на територији ове земље и не поставља. Политичари се позивају на јачање неутралног стаутса државе у самом уставу.

НАТО се ипак већ спрема ка Украјини. Следеће недеље, према речима министра иностраних послова у Кијев ће стићи прве групе инструктора алијансе. Само током ове године биће одржано осам војних вежби уз учешће држава Северноатлантског блока. Потпуно је могуће да ће војна техника НАТО која ће бити допремљена у Украјину, тамо и остати, сматра шеф катедре везе МГИМО Валериј Соловеј:

- Део војне технике ће свакако остати. Али, не мислим да ће то бити некакво најновије оружје. То ће бити већ стара НАТО техника. Касно је сада одржавати војне вежбе, када је руска војска већ на Криму. То се зове „затворити врата коњушнице када су коњи већ побегли одатле“.

У међувремену државе Запада, осим тога што покушавају да убеде Кијев да одустане од неутралног статуса, настављају да подржавају националисте, чијом кривицом је и дошло до немилих догађаја у Украјини- изјавио је јуче новинарима Виктор Јанукович. Према његовим речима, то што се десило са Кримом, резултат је радикалне позиције у односу на рускојезичне територије, што је и довело до протеста и референдума на полуострву. Јанукович сматра да је федерализација земље- јединствена шанса спасти Украјину.

Ксенија Мељникова,